Bråk i ukrainska parlamentet under omröstningar 16 januari 2014 Foto: Sergei Chuzavkov/TT

Demonstrationsfriheten inskränks i Ukraina

Blodvite, slagsmål och hårda ord föregick omröstningarna
1:46 min

I Ukraina har regeringssidan i parlamentet röstat igenom inskränkningar i demonstrationsfriheten. EU och USA har protesterat mot hur själva omröstningen gick till.

Varken de nya lagarna eller hur de röstades igenom i parlamentet är i linje med Ukrainas författning, säger Ihor Koliychko till Ukrainska tv kanal 5.

Statsvetaren intervjuas stående nära Självständighetstorget i Kiev, där Euromajdanprotesten pågått oavbrutet sedan 22:a november. Kravet är tidigarelagt nyval och regeringens avgång.

Blodvite, slagsmål och hårda ord föregick omröstningarna i parlamentet i Kiev på torsdagen, som först diskuterade årets budget. Oppositionen vägrade delta i omröstningen och blockerade de elektroniska röstsystemet.

Då röstades budgeten igenom via handuppräckning. Det var också så de nu hårt kritiserade antiprotestlagarna röstades igenom med 235 handuppräckningar av de 450 i parlamentet.

Förbuden för tält, scener, högtalare, att bära mask eller hjälmar är tydligt riktade mot proteströrelsen på Majdan. Offentliga byggnader får inte blockeras, det kan ge fem års fängelse. Att sprida förtal eller så kallad extrem information på nätet straffbeläggs. Den nya lagen följer på ett domstolsbeslut i veckan som förbjuder offentliga demonstrationer efter 8:e mars.

Kritiken mot lagarna och det odemokratiska sätt som de antagits på är omfattande från både EU och USA.  I USA diskuteras sanktioner mot enskilda ukrainska politiker. Ett steg från demokrati och vägen mot EU kommenteras det.

Men regerande regionpartiets Alexander Jafremov försvarar besluten.

– Det var inte idealiskt, men bättre än det var förr, sa han efter att ha kritiserat oppositionen som vägrade rösta om något så viktigt som budgeten.

 Parlamentet har nu uppehåll tills 5:e februari. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".