Flyktingar som precis anlänt till Minkamman över Nilen från rebellkontrollerade staden Bor. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.

Uganda medger att de har styrkor i Sydsudan

1:46 min

Antalet flyktingar fortsätter att öka samtidigt som striderna fortsätter med oförminskad styrka på olika platser i landet.

Uganda har nu för första gången medgett att det har styrkor på plats som slåss sida vid sida med regeringsstyrkorna mot rebellerna. För vanliga civila är situationen utsatt.

– Det är politikernas ansvar att det blivit som det är nu, säger Simon, en frustrerad 24-åring i Juba. Vi civila har inget med det här att göra. Det står mellan presidenten och den förre vicepresidenten, säger han.

Fredssamtalen i Addis Abeba kommer ingen vart samtidigt som striderna på marken fortsätter. Ugandas president Yoweri Museveni medgav för första gången under en resa i Angola att ugandiska soldater är direkt inblandade i strider på regeringsarméns sida i Sydsudan.

Han sade bland annat att ugandiska styrkor varit med i ett stort slag nio mil från huvudstaden Juba och att rebellerna lidit svåra förluster. Det är också fortsatt intensiva strider i och omkring städerna Bor och Malakal. Bor är den enda rebellkontrollerade staden.

I går publicerade organisationen Human Rights Watch en rapport om grova krigsbrott sedan oroligheterna började den 15 december.

Bland annat ska mellan 200 och 300 män massakrerats i Juba när säkerhetsstyrkor sköt vilt in i ett hus i början av konflikten.

Omkring 400 000 befinner sig på flykt undan striderna och cirka 10 000 har dödats hittills.

För Simon i Juba är det tydligt vad som krävs.

– Vi civila kan inte påverka politiken, det kan bara regeringen göra. Vi behöver fred, utveckling och utbildning, säger Simon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista