Demonstrationer i Bangkok Foto: Nils Horner/Sveriges Radio

Demonstranter skadade efter explosion i Bangkok

2:02 min

I Bangkok har runt 30 anti-regeringsdemonstranter skadats vid en explosion.

TV-nyheter från demonstranternas egen kanal visas inför chockade demonstranter som sitter och blockerar en korsning i centrala Bangkok. De hör om hur det troligen var en granat som kastades mot anti-regeringsdemonstranter som marscherade i centrum.

Åtminstone en av 30-talet skadade uppges vara illa däran. Protestledaren Suthep Thaugsuban ska ha varit ett 30-tal meter bort men han skadades inte.

– Det är farligt nu. Attackerna kan komma från var som helst, säger en kvinnan Pom.

Spänningen har nu stigit på Bangkoks gator, efter att antalet demonstranter hade minskat dag för dag, och talare vid flera scener som blockerar centrala Bangkok försöker mana åhörarna att inte låta sig skrämmas av våldet, utan stanna kvar och slåss mot regeringen och fortsätta att blockera regeringsbyggnader och myndigheter.

Det hade fram till i dag varit relativt våldsfritt sedan anti-regeringsprotesterna åter tog fart i måndags, under mottot "stäng ner Bangkok".

Målet är att den folkvalda regeringen ska kollapsa och att planerade val nästa månad ställs in. Val som premiärministern sannolikt skulle vinna, eftersom många i fattigare delar av landet är varma anhängare.

Många bland demonstranterna här, som hämtar stöd från medelklass och elit i Bangkok och från invånare från södra Thailand, anklagar regeringen för att vara korrupt genom att genomföra reformer som gynnar de fattiga i utbyte mot deras röster.

Många hoppas att hotet om mer våld ska få armén att gripa in på deras sida, något den hittills avstått från. Det var en militärkupp 2006 mot nuvarande premiärministerns bror Thaksin Shinawatra som satte igång de långvariga politiska konvulsionerna. Pom är frivillig här i dag för att sälja T-tröjor med texten "stäng ner Bangkok".

– Vi är inte emot demokrati och val, säger hon, men det är inte rätt tid nu, säger Pom.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista