Den finske polischefen var sedan tidigare misstänkt för mutbrott. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finsk polischef misstänks ha lett knarksmuggling

Fem redan dömda
1:10 min

En av Finlands högsta polischefer misstänks ha haft en ledande roll vid narkotikasmuggling från Holland.

Polischefen sitter sedan tidigare häktad misstänkt för mutbrott och tjänstefel.

Det var 2011 som lokala myndigheter i Holland hittade narkotika i blåa tunnor på väg till Finland. Fem personer har dömts i Finland för brottet, men polisen har fortsatt att leta efter en av de misstänkta huvudmännen som figurerat under ett alias i utredningen.

Enligt finländska MTV så är den misstänkte en högt uppsatt polischef som sedan i höstas sitter häktad misstänkt för tjänstefel och mutbrott. Enligt de misstankarna ska han ha tagit emot mutor för att köpa in ett särskilt övervakningssystem till mobiltelefoner till sin del av polisens verksamhet.

Polischefen har också varit i blåsväder för sina kontroversiella arbetsmetoder där gränsen mellan vad som är lagligt och olagligt kan ha överskridits, bland annat i kontakten med informatörer och prostituerade.

Sedan i höstas utreds också hans roll när det gäller narkotikasmugglingen i de blåa tunnorna, där han nu alltså misstänks ha haft en central roll.

Enligt MTV så grundas de misstankarna framförallt på telekommunikation mellan de tre huvudmännen samt ett skuldbrev på närmare en halv miljon kronor som hittats i polischefens hem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".