En fransk soldat patrullerar i Bangui i Centralafrikanska republiken. Foto: Sia Kambou/TT.

EU-trupp kan vara på väg till Centralafrika

1:41 min

EU kan komma att skicka trupper till Centralafrikanska republiken för att stödja den franska insatsen. Frågan tas upp när EU:s utrikesministrar träffas på måndag.

Den förvärrade situationen i Centralafrikanska republiken blir huvudfrågan när EU:s utrikesministrar träffas i Bryssel på måndag.

Frankrike har bett som stöd för sin pågående insats i landet. Utrikesminister Carl Bildt säger att det lutar åt att beslutet blir att EU ska stödja de franska trupperna.

– Jag tror att det finns ett mycket starkt stöd för att göra en militär stödinsats, så det tror jag kommer att ske.

Du har sagt att du tycker att EU:s stridsgrupper borde skickas?

– Det är ju en möjlighet som kommer att diskuteras på måndag. Vi får se hur det går med det, säger Carl Bildt.

Men hur stor möjlighet har du att nå framgång med det här som du antagligen kommer att driva då?

– Ja, på ett eller annat sätt är jag övertygad om att vi kommer att göra en insats där. Den exakta formen ska vi diskutera. Stridsgruppen är ju en av de möjligheter som vi har, som vi ska diskutera på måndag.

Kommer det att finnas svenska soldater med i en insats i Centralafrikanska republiken?

– Det vet jag inte. Vi ingår inte i den stridsgrupp som finns just nu. Skulle den sättas in och det behövs någon komplettering så är det möjligt att vi kan titta på det, men det har vi inte tittat på än så länge.

Någon annan form av svensk hjälp?

 – För tidigt att ta ställning till det innan vi vet hur det kommer att gestalta sig, men ett starkt stöd för att det sker en insats. Jag tror att det är nödvändigt, säger Carl Bildt.

EU:s stridsgrupp är tusen personer stark och har hittills aldrig använts. Just nu leds stridsgruppen av Grekland. Nästa år är det Sverige som leder stridsgruppen.

Även om EU:s utrikesministrar bestämmer sig för fortsatt planering för någon form av militärt stöd tar det enligt Carl Bildt ungefär en månad innan den militära hjälpen kan vara på plats i Centralafrikanska republiken.

Men annan militär hjälp är redan på väg. I går började USA flyga in de första av totalt 800 militärer från Rwanda som ingår i den Afrikanska Unionens insats i Centralafrikanska republiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista