Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Stort vapenbeslag i Göteborg

1:23 min

Polisen i Göteborg har efter spaningsarbete gjort ett stort vapenbeslag. Det handlar om både automatkarbiner och pistoler som misstänks ha smugglats in från Balkan.

– Vi har haft spaningsverksamhet och underrättelseverksamhet och misstänkte att det skulle ske en vapenleverans. När det kom en bil från Balkan var polisen aktiv och gjorde ett tillslag och hittade vapen, säger förundersökningsledaren Thomas Eliasson, kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren.

Det var tidigare i veckan gjorde ett tillslag mot ett garage i Göteborg. I en misstänkt kurirbil från Bosnien-Hercegovina hittades fem automatvapen av typen Kalasjnikov, elva pistoler och ammunition.

Tre personer misstänks nu för grov smuggling och grovt vapenbrott på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Två ska ha transporterat vapnen och en person, känd av polisen sedan tidigare, ska ha tagit emot dem. Under eftermiddagen kommer kammaråklagaren Thomas Eliasson lämna in häktningsbegäran mot de tre.

Ytterligare en person har anhållits, i samband med att polisen vid en husrannsakan hittat stöldgods i hennes lägenhet. Åklagaren avvaktar vidare utredning för att se om också hon är inblandad i vapensmugglingen.

Det är ovanligt med tillslag där polisen hittar så här många vapen. Polisen tror att vapnen var avsedda för den grovt kriminella gängmiljön. Under förra året inträffade 5 gängmord, 50-talet skottlossningar och omkring 25 vapen togs i beslag.

– Vi utgår ifrån att de skulle in i den kriminella kretsen på något sätt. I och med att de är insmugglade kan man räkna med att de skulle säljas i kriminella gäng, säger Thomas Eliasson, säger Thomas Eliasson

I Göteborg?

– Ja, jag utgår från det, för de landade ju här i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista