Ekot direktrapporterade om Obamas tal

USA:s president Barack Obama föreslog förändringar i USA:s omfattande övervakning av telefon-och internettrafik i sitt tal på fredagskvällen. Ekot direktrapporterade:
Mikael Klintevall: Om tio minuter, klockan elva lokal tid, ska Barack Obama hålla tal i Vita huset. Han väntas föreslå förändringar i hur underrättelsetjänsten NSA får samla in data, både när det gäller övervakningen utomlands och av amerikaner.
Mikael Klintevall: Förra månaden presenterade en expertgrupp, ihopsatt av presidenten, en 300-sidig rapport med 46 konkreta förslag på förändringar. För den som är lässugen finns hela rapporten här (extern länk): http://www.whitehouse.gov/sites/default/files/docs/2013-12-12_rg_final_report.pdf
Mikael Klintevall: Enligt Washington Post så kommer ett av dagens förslag vara att en ombudsman ska tillvarata den amerikanska allmänhetens intressen vid FISA-domstolarna. Det är de hemliga domstolarna som tar besluten när myndigheter begär att få övervaka.
Mikael Klintevall: Det kan också bli förändringar i hur metadatan lagras. Det är uppgifterna om vem som ringt till vem, när och hur länge. I dagsläget lagrar NSA informationen, men ansvaret kan komma att läggas på telefonbolagen eller en oberoende, tredje part.
Mikael Klintevall: I väntan på att talet ska börja kan det vara läge att påminna om de senaste Edward Snowden-uppgifterna, som kom igår kväll: NSA samlar in 200 miljoner sms dagligen https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5758772
Mikael Klintevall: Fortfarande ingen Obama vid podiet. Vita huset spelar klassisk musik medan vi väntar.
Mikael Klintevall: Ursäkta, talet hålls på Justitiedepartmentet och inget annanstans.
Mikael Klintevall: Musiken tonas ut, alla reser sig och Obama kliver in.
Mikael Klintevall: Obama börjar med en historisk genomgång om hur USA, från nationens födelse, har varit beroende av underrättelseuppgifter.
Mikael Klintevall: De institutioner som övervakat har också varit övervakade och kontrollerade, säger Obama. På 1970-talet introducerades lagar som skulle skydda medborgarna mot för utbredd övervakning.
Mikael Klintevall: Globaliseringen och den nya tekniken gjorde det svårare för ett land att skydda sig. 11 september är beviset för det. Det gjorde att fokus måste vara att göra allt för att förhindra terrorattacker.
Mikael Klintevall: Obama: Ny teknik och nya lagar har stoppat terrorattacker i USA och resten av världen.
Mikael Klintevall: Underrättelsetjänster har möjlighet att gå igenom stora mängder data, vilket ökar möjligheten att stoppa terrordåd. Men det går också att missbruka.
Mikael Klintevall: Obama: Inget jag såg när jag tog över som president tydde på att övervakningsprogrammen gick för långt. De följde lagen.
Mikael Klintevall: Han säger att de NSA-anställda har en central roll för att skydda nationen.
Mikael Klintevall: Lagstiftningen hänger inte alltid med i den tekniska utvecklingen, därför behövs det en översyn av hur integriteten skyddas.
Mikael Klintevall: Obama säger att han insåg att en sådan kontroll var nödvändig och att han sade det i maj. Det vill säga precis innan Snowdens första avslöjanden.
Mikael Klintevall: Obama: Om underrättelseinsamlingen ska vara effektiv i fortsättningen måste vi har det amerikanska folkets och världens tillit.
Mikael Klintevall: Obama lovar att strax berätta om konkreta åtgärder. Men först: "broad observations".
Mikael Klintevall: Vi är inte de enda som spionerar. Andra länder försöker hacka oss. Och de som kritiserar oss behöver vår underättelseinformation för att skydda sin egen befolkning.
Mikael Klintevall: Kontentan av de senaste två minuterna är att det är en svår balansgång att skydda både medborgarnas säkerhet och integritet.
Mikael Klintevall: Fler beslut som tas när det gäller övervakning ska bli offentliga i efterhand för ökad insyn.
Mikael Klintevall: Nu kommer vi in på massinsamlingen av metadata.
Mikael Klintevall: Obama: Den är nödvändig för att snabbt se var en terrorist befinner sig när han ringer en medhjälpare.
Mikael Klintevall: Obama: Men programmet öppnar upp för att man kan få veta väldigt mycket om privatpersoner.
Mikael Klintevall: Obama: Lagstiftningen ska förändras. NSA ska inte längre sitta på informationen.
Mikael Klintevall: Expertgruppen föreslog att telebolagen eller en tredje part ska lagra informationen. Men även det innebär risker, säger Obama. Vilket kan sänka allmänhetens förtroende.
Mikael Klintevall: Man ska bara kunna avlyssna samtal som är "två steg" från en misstänkt terrorist, istället för tre som det är idag. Under övergångstiden innan ny lagstiftning är på plats ska man bara kunna få ut informationei en krissituation.
Mikael Klintevall: NSA ska alltså inte masslagra data längre.
Mikael Klintevall: Obama: Vi ska inte övervaka utländska ledare som är våra allierade.
Mikael Klintevall: Obama: Vill jag veta något så plockar jag upp telefonen och ringer dem.
Mikael Klintevall: Obama: Vi ska inte lagra informationen under lika lång tid och bara använda den i tydliga underrättelsesyften.
Mikael Klintevall: Obama: Vi kommer fortsätta samla in information om andra länder, precis som andra länder gör. Vi tänkte inte be om ursäkt för att vi är effektiva. Men våra allierade ska kunna lita på oss.
Mikael Klintevall: Obama: Vi ska hjälp av näringslivet och andra för att få in råd i dessa frågor.
Mikael Klintevall: Obama: Debatten kring de här frågorna kommer stärka oss i framtiden. Och USA kommer leda vägen.
Mikael Klintevall: Efter att Obama pratat om vilken förebild USA är i världen kommer slutklämmen: God bless you and God bless America!