Bildt vill se fördömande från EU

0:43 min

EU måste fördöma Ukrainas begränsning av yttrande- och demonstrationsfriheten, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

– En utomordentligt allvarlig utveckling. Under kuppartade former drev den regerande majoriteten i parlamentet i Ukraina genom sju olika lagar som kraftigt begränsar yttrande- mötes- och  informationsfriheten.

– Det är ett av de allvarliga övergrepp på demokratiska fri- och rättigheter vi sett i Europa i modern tid. Det är alldeles självklart att vi måste reagera på det, säger utrikesminister Carl Bildt.

Efter gårdagens plötsliga beslut i parlamentet, som kan leda till långa fängelsestraff för de som protesterar mot regeringens politik, vill utrikesminister Carl Bildt diskutera frågan vid ett utrikesministermöte i Bryssel på måndag.

– Vi måste uttala oss tydligt om det och fördöma det som inträffat och uppmana de ukrainska myndigheterna att stå kvar vid de åtaganden man gjort inom ramen för det europeiska samarbetet, att respektera grundläggande fri- och rättigheter.  

– Här är man uppenbart på glid mot ett scenario som i värsta fall kan bli vitryskt. Och det är mycket allvarligt, säger Carl Bildt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista