Svensk tull oroar inte droghandlare

1:57 min

Utländska producenter och inhemska distributörer av internetdroger ser den svenska tullen som lättpasserad. Det visar programmet Kalibers granskning.

Tull och polis i Sverige har tagit allt mer internetdroger under senare år. Men de som tjänar stora pengar på handeln med drogerna är inte oroliga.

– Tullen i Australien och Nya Zealand är riktigt tuffa. Men Sveriges är inte så svår att passera, så jag kan skicka direkt, säger en kvinna på ett kinesiskt laboratorium som producerar och säljer internetdroger.

De droger som laboratoriet säljer är syntetiska och liknar klassisk narkotika till effekten; så kallade internetdroger. Drogerna är många gånger lagliga i Sverige.

Kaliber har varit i kontakt med fem olika kinesiska producenter av internetdroger. De beskriver svenska tullen som lättpasserad.

Men Sven-Peter Ohlsson, biträdande brottsbekämpningschef på Tullverket, tycker att tullen gör ett gott arbete med de resurser de har.

– Över tid har vi ökat antalet beslag. Vi har också ökat volymerna. Men med ökade resurser hade vi fått ökat resultat.

Antalet tulltjänstemän som aktivt kontrollerar transporter, individer och postförsändelser, har sedan 2008 gått från 529 till 396.

Det betyder alltså att var fjärde tulltjänsteman försvunnit. Att de trots detta gör ökade beslag väcker frågan hur mycket som faktiskt passerar gränsen, och hur mycket de skulle kunna ta om bemanningen varit bättre.

Tullens arbete underkänns även av inhemska distributörer av internetdroger. Vi hör svenske Max som tagit en stor del av den svenska marknaden med internetdroger.

– Hur många paket kommer till Sverige från utlandet varje dag? Hur många bilar kör över gränsen varje dag? Hur många färjor och flyg landar i Sverige varje dag? Det finns ingen möjlighet att hålla hela gränsen stängd. Det går inte.

Max heter egentligen någonting annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista