Baldersvägen i Sundsvall stängdes av sedan en buss ställt sig på tvären i halkan. Foto: Niklas Axelsson/SR

Snön orsakar problem för helgtrafiken

Snöovädret över stora delar av Sverige har avtagit i omfattning men fortsätter att orsaka trafikproblem framförallt i Västernorrland och Stockholmsområdet.

– Vi har flertalet stillastående lastbilar. De går knappt att räkna längre. Det gäller både mindre och större vägar så som E4, säger Jimmy Halvarsson, trafikreporter på Sveriges Radio.

P4 Västernorrland rapporterar att det framförallt är Högakustenbron, söder om Härnösand och i Sundsvallsområdet som är drabbat.

På vägarna in och ut från Stockholm har snöfallet orsakat olyckor och avåkningar med långa köer som följd.

– Som värst var det fem pågående trafikstockningar samtidigt, säger Lars-Åke Gustavsson, trafikreporter på P4 Stockholm.

Längs västkusten är det också bitvis mycket besvärligt på grund av snödrev och moddsträngar längs vägarna. P4 Halland rapporterar om ett 20-tal trafikolyckor på grund av väglaget.

Under kvällen och natten förväntas det snöa som mest längs Roslagskusten. Där räknar SMHI med en till två decimeter snö fram tills i morgon och har därför utfärdat en klass 1-varning för området.

Men de största snömängderna har redan fallit.

– Under lördagen blir det ett betydligt lugnare väderläge med lätt snöfall över hela landet, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Vissa problem kan uppstå längs södra östkusten när snökanoner driver in och orsakar drivbildning.

Trafikreporter Lars-Åke Gustavsson uppmanar alla trafikanter att hålla avståndet.

– Det ser snöigt och moddigt ut, men det är väldigt halt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista