Oppositionspolitikerna Julia Tymosjenko och Jurij Lutsenko kritiserar de nya antiprotestlagarna. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Protest mot diktatur i Kiev

"Att anta sådana lagar är idiotiskt"
1:51 min

I Ukraina kallar oppositionen de nya antiprotestlagarna ett försök att göra landet till en diktatur. Lagarna strider också mot avtal som Ukraina har skrivit under internationellt, sägs det.

– Det är förtryck att inte tillåta oss att yttra oss fritt, sa en ung student som med handfängsel och läpparna symboliskt ihopsydda protesterade utanför presidentens kontor i centrum av Kiev i dag.

De vädjar till presidenten Viktor Janukovytj att lägga in sitt veto mot de nya antiprotestlagar som antogs med handuppräckning i parlamentet i går.

Oppositionspolitikern Jurij Lutsenko, som misshandlades svårt av kravallpolis utanför den domstol för en tid sedan, sa till Kanal 5:

– Att anta sådana lagar är idiotiskt, det begriper var och en. Som ledare för oppositionen kommer jag kämpa mot diktaturen, sa han.

"Ut med bandet", skanderade andra demonstranter som också höll upp plakat med diktatur på. Oppositionen och en av dem som förhandlade om ett avtal med EU säger att lagarna strider mot internationella avtal Ukraina förbundit sig till.

Den fängslade före detta premiärministern Julia Tymosjenko meddelade via sin pressekreterare att både lagarna och hur de röstades igenom är fullständigt lagvidrigt och att oppositionen bör göra allt för att hindra att presidenten skriver under lagarna.

Men den ukrainske utrikesministern Leonid Kozhara säger i en kommentar till nyhetsbyrån Interfax att den internationella kritiken av lagarna är inblandning i landets inre angelägenheter. Han hävdar också att de nya lagarna är samma som redan finns i många europeiska länder.

Bland de nya finns förbud för protester i mask, hjälm eller utanför officiella byggnader. Många av antiregeringsdemonstranterna har haft på sig orangea bygghjälmar för att skydda sig mot kravallpolisens batonger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".