Vill göra hela familjer av nätdroger olagliga

1:56 min

Nya droger flödar ständigt in i Sverige och myndigheterna ligger ständigt steget efter. Därför ropar nu en del på en ny form av lagstiftning, så kallad familjeklassning, som ska påskynda klassningen av nya droger.

Tull och polis i Sverige påträffar allt större mängder med internetdroger. Drogerna är många gånger lagliga i Sverige då myndigheterna måste klassa varje ny substans som olaglig, en i taget. Eftersom

Johan Pehrson, folkpartist och ledamot i justitieutskottet är en av de som förespråkar så kallad familjeklassning.

– Jag tycker vi behöver bekämpa och möta hotet från nätdroger snabbare och effektivare. Då är det viktigt att man ser till att man klassar alla dessa farliga substanser som en klump. Det vill säga som en familj, säger Johan Pehrson.

Folkhälsomyndigheten bedömer att det varje vecka kommer in en ny missbrukssubstans i Sverige.

Myndigheten har redan en lång lista substanser under utredning som ännu inte hunnit föreslås för klassning.

Eftersom varje substans måste utredas enskilt, tar det mellan månader och år innan vissa nya internetdroger blir olagliga.

En så kallad familjeklassning som Johan Pehrson förespråkar skulle innebära att hela familjer av substanser skulle bli olagliga i ett svep.

Vilket innebär att små molekylära förändringar i drogerna, inte skulle göra de lagliga - vilket är fallet i dag.

Familjeklassning finns bland annat i USA och Storbritannien. Men tullverkets narkotikaexpert Lars Hansson tror inte att familjeklassning är en lösning.

– Det är vanskligt. Även om det är inom samma familj så kan det ha helt olika effekt. Då kan det bli så att man dömer någon för något som nästan är som socker.

Men är inte det bättre än att internetdrogerna flödar?

– Svensk rättskipning vill inte ha det så att man kan dömas för något som inte är narkotika eller hälsofarlig vara. I de länderna där de har familjeklassning så är inte frågan avgjord innan det kommer upp i tingsrätten, säger Lars Hansson.

Lars Hansson menar att familjeklassning öppnar för rättsliga diskussioner i efterhand. Eftersom underlaget för varje enskild substans då blir svagare. En risk som är värd att ta enligt Johan Pehrson.

– Det här är farliga och potenta droger som många gånger leder till sönderslagna liv och enorma skador på omgivning och samhället, säger Johan Pehrson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista