Våldsamma protester mot Thailands regering. Foto: John Minchillo/TT.

Härstedt befarar mer våld i Thailand

1:49 min

I Thailand kan det bli ännu mer våldsamt efter sprängdåden i samband med de regeringskritiska demonstrationerna. Det befarar Thailandsexperten Kent Härstedt (S).

– Det vi har sett de senaste dagarna med handgranater och olika form av sprängämnen, jag har tyvärr nästan förväntat mig att det skulle komma in i bilden eftersom det är slitsamt och kostsamt och arbetsamt att upprätthålla protester dag efter dag efter dag, säger Thailandsexperten och socialdemokraten Kent Härstedt.

Regeringskritiska demonstrationer har blockerat regeringsbyggnader och lamslagit trafiken i centrala Bangkok. Demonstranterna vill att den folkvalda regeringen sak avsättas och att planerade val nästa månad ställs in. I fredags skruvades läget upp ytterligare då ett 30-tal regeringskritiska demonstranter skadades i ett sprängdåd.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Kent Härstedt är rådgivare till den thailändska regeringen. Han menar att läget är särskilt kritiskt just nu och befarar mer våld när demonstrationerna håller på att ebba ut och befarar ännu mer våld.

– När man nu ser att proteströrelsen tappar kraft förväntar jag mig tyvärr att någon form av mer desperata handlingar kommer komma in i bilden för hatet och motsättningarna är så starka.

Utrikesdepartementet uppmanar turister i Bangkok att undvika demonstrationer och folksamlingar samt att följa utvecklingen genom lokala myndigheter och i media.

Turistnäringen i Thailand, särskilt i Bangkok, har förlorat stora intäkter men även andra delar av samhällsekonomin har drabbats, säger Kent Härstedt.

– Det får brutala effekter på Thailands ekonomi. Investerare drar sig för att investera i Thailand. Massvis av pengar plockas ut från Thailand nu. Mycket av annan verksam som skulle äga rum i Thailand flyttas nu till andra platser, säger Kent Härstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista