Obama försvarade övervakningen i sitt tal. Foto: Mark Wilson/TT.

Obamas besked: Övervakningen kommer att fortsätta

Kritiker: Bara kosmetiska förändringar
1:25 min

President Barack Obama höll på fredagskvällen ett tal om NSA:s och USA:s övervakning. Fokus låg på vilka förändringar av övervakningsverksamheten som ska göras.

Talet kommer efter Edward Snowdens många avslöjanden och efter en storm av protester både i USA och resten av världen. Obama började med historien bakom övervakningen, och fasan över 11 september-attackerna 2001.

USA:s president ägnade en stor del av talet åt att försvara övervakningen och till att förklara varför den är nödvändig för landets säkerhet innan han kom in på mer konkreta förändringsförslag.

Det viktigaste beskedet från Obama är att USA:s omfattande övervakning av miljontals telefonsamtal, och annan kommunikation kommer att fortsätta, men att rutinerna ska förändras något.

Obama sa att han anser att hanteringen av uppgifterna ska förändras så att det inte längre är NSA som själva lagrar och därmed har fri tillgång till all metadata som samlas in. Vem det ska bli är högst oklart.

Den insynsskyddade domstol som hittills övervakat USA:s många spionorganisationer, och oftast stått på deras sida, behöver enligt Obama utökas med någon form av ombudsman för allmänheten, som kan vaka över enskilda medborgares grundlagsskyddade rätt till ett privatliv.

Den kontroversiella övervakningen av utländska ledares privata telefonsamtal ska i princip upphöra, men absolut inte den övriga övervakningen av andra länder.

Obama kom med en rad andra förslag, de flesta ska utredas under våren, och många av dem kräver kongressens godkännande.

Kritikerna av USA:s övervakningsprogram reagerade direkt efter talet och sa att alltihop bara handlar om små och kosmetiska förändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".