En av de franska soldaterna som redan är på plats i Centralafrikanska republiken. Foto: Eric Feferberg/TT.

EU kan skicka soldater till Centralafrika

2:07 min

EU överväger att skicka runt 1 500 soldater till Centralafrikanska republiken, där striderna har gjort runt var femte invånare till flykting.

Krisen i Centralafrikanska republiken blir huvudnummer vid EU:s utrikesministermöte på måndag. Carl Bildt och hans kollegor väntas ge enhälligt stöd för att fortsätta planera en militär insats, som i första hand kommer handla om att bevaka området runt flygplatsen i huvudstaden Bangui, där det nu finns tiotusentals flyktingar.

Enligt FN har totalt över 900 000 personer tvingats fly undan det senaste årets stridigheter, i ett land med knappt fem miljoner invånare. En högt uppsatt FN-tjänsteman har varnat för att våldsamheterna i Centralafrikanska republiken kan trappas upp till ett fullskaligt folkmord.

EU har redan totalt fyra pågående militära operationer, där den största och mest kända är jakten på pirater utanför Somalias kust. Nu tyder alltså det mesta på att man kommer besluta om en ny operation, för att hjälpa de trupper från Frankrike och Afrikanska Unionen som försöker upprätthålla någon slags säkerhet i landet.

Det finns ännu inga beslut om hur stor styrka EU-länderna kommer skicka till Centralafrikanska republiken, men enligt en EU-källa diskuterar man runt 1 500 man, där i så fall några hundra soldater skulle kunna åka till Bangui inom några veckor. Det lär ta flera månader innan en EU-styrka kan vara fulltalig.

Det finns också flera om och men. EU behöver ett FN-mandat för att kunna använda sig av våld i Centralafrika. Säkerhetsrådet ska diskutera den frågan på torsdag. Det är också högst oklart vilka europeiska länder som vill och kan snabbt bidra med personal och materiel till den militära stödinsatsen. I Sverige finns ännu inga beslut om att skicka soldater till Centralafrikanska republiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista