Foto: Scanpix.

Förgiftning av paracetamol ökar stort

1:17 min

Antalet människor som förgiftas av paracetamol, som finns i värktabletter som Alvedon, fortsätter att öka kraftigt i Sverige.

Ökningen kan ha flera olika orsaker, men en stor anledning tros vara att det blivit mer tillgängligt i samhället.

– I mångt och mycket så speglar det här att det finns ute i hemmen och på andra ställen. Så det är lättillgängligt, säger Mark Personne, som är överläkare på Giftinformationscentralen

Paracetamol finns i receptfria värktabletter som Panodil och Alvedon och har ofta få biverkningar vid normalanvändning, men redan vid en dubblering av den högsta rekommenderade dygndosen kan man bli förgiftad.

Enligt Mark Personne är det relativt vanligt att paracetamol överdoseras av människor som vill skada sig själva, men det finns också de som råkar ta för mycket.

Det kan i sådana fall vara svårt att veta att man blivit förgiftad, eftersom det inte finns så många symptom i början.

– Under loppet av ett par dagar så får man då en tilltagande leverskada, som i värsta fall kan vara så allvarlig att patienten inte går att rädda, säger Mark Personne.

Symptom: Så märks överdosering (Vårdguiden)

Antalet patienter som vårdas för paracetamol-förgiftning i Sverige har nästan fördubblats de senaste fem åren, från 621 personer 2009 till 1161 förra året. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Siffrorna visar endast de fall där Giftinformationscentralen kontaktats, så i verkligheten kan antalet förgiftade vara ännu högre.

Giftinformationscentralen anser nu att tillgängligheten till paracetamol måste begränsas.

Enligt Anders Carlsten, som är direktör för användning på Läkemedelsverket, ska myndigheten se över tillgängligheten på paracetamol, till exempel att det säljs utanför apoteken. Det kommer dock inte bli aktuellt att receptbelägga läkemedlet.

– Det skulle bli väldigt komplicerat om man måste gå till läkaren för ett recept när man har lindrig värk och feber. I och med att medlen är säkra vid normaldosering, så tycker jag att det vore en felaktig åtgärd.

Men Mark Personne tror inte att det räcker med att informera allmänheten om riskerna med att överdosera paracetamol.

– Man kan överväga tillgängligheten, det kan vara förpackningsstorlekar, vilka beredningsformer som säljs, vilka styrkor som är tillgängliga, säger Mark Personne, överläkare på Giftinformationscentralen.

Kan ge leverskador

  • Paracetamol är rätt doserat säkert att använda och relativt biverkningsfritt, både för barn och vuxna.
  • Vid överdosering orsakar paracetamol dock svåra och potentiellt livshotande skador på levern. När symtomen väl kommer kan skadan redan vara skedd.
  • De flesta allvarliga förgiftningar bland vuxna och ungdomar sker vid avsiktlig överdosering av läkemedel eller intag i missbrukssyfte.
  • Antalet samtal till Giftinformationscentralen som gäller misstänkta överdoseringar med paracetamol har fördubblats det senaste decenniet.

Källor: Läkemedelsverket och Giftinformationscentralen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista