Madeleine Leijonhufvud, Birgitta Ohlsson, Gudrun Schyman. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Demonstration mot sexuellt våld idag

En demonstration mot sexuellt våld, och för en samtyckeslag arrangeras idag vid lunchtid på Medborgarplatsen i Stockholm. Bland talarna finns bland andra Marianne Leijonhufvud, professor i straffrätt och EU-minister Birgitta Olsson (FP).

– Det här är en akut fråga. Det har det varit länge, säger Ida Östensson, från organisationen Crossing Borders.

Flera aktuella friande domar i våldtäktsmål är grunden till manifestationen, som planerats på bara några dagar av ett femtontal organisationer, däribland Crossing Borders.

Med manifestationen vill arrangörerna dels protestera mot det sexuella våldet, och samtidigt lyfta kravet på en samtyckeslag. Så sent som i förra veckan avkunnades en dom i Lunds tingsrätt, där en 27-årig man friades från våldtäkt, trots att kvinnan sagt nej. Enligt domen ska kvinnan på annat sätt signalerat "ja".

– Man kan säga att det var droppen som fick bägaren att rinna över. Min kropp måste vara stängd tills jag säger att jag vill och visar det, säger Ida Östensson.

Räcker inte den lagstiftning som finns idag?

– Nej, det gör det ni inte. Idag är min kropp tillgänglig till att jag skriker nej. Vi vill att man inför en samtyckesregel i sexuallagstiftningen.

Andra organisationer som står bakom manifestationen är föreningen Storasyster, kampanjen Fatta.nu, Kvinnors nätverk, Sveriges Kvinno- och Tjej-jourers Riksförbund, RFSU, Brottsofferjourernas Riksförbund, Män för jämställdhet, Roks, Sveriges Kvinnolobby, Glöm aldrig Pela och Fadime och UN Women Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista