Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M). Foto: Bertil Ericson/TT.

Sjukskrivning efter misshandel - vanligare än man trott

1:51 min

Omkring 11 000 sjukfall som leder till att kvinnor sjukskrivs eller förtidspensioneras varje år, kan ha orsakats av våld i nära relationer. Nu ska Socialstyrelsen vägleda vårdpersonalen så att de blir bättre på att hitta och hjälpa de utsatta kvinnorna.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson tror att det kan vara ett steg på vägen för att lösa ett stort samhällsproblem.

– För min del är det viktigaste att vi inte bara passivt döljer de här frågorna i många och långa sjukskrivningar. Sjukskrivning kan ju absolut vara en nödvändig konsekvens, men ingen våldsutsatt kvinna blir ju i längden hjälpt bara av att gång på gång bli sjukskrivning, säger Ulf Kristersson.

Läkare och annan vårdpersonal har i dag inga rutiner för hur de ska fråga kvinnor om de utsatts för våld, trots att våld i nära relationer kan vara en bidragande orsak till långa sjukskrivningar bland kvinnor.

Socialstyrelsen har gått igenom statistik från Brottsförebyggande rådet, Statistiska centralbyrån och Försäkringskassan, och uppskattar att Försäkringskassan handlägger omkring 11 000 fall varje år, som har en koppling till grov kvinnofridskränkning, misshandel eller olaga hot mot kvinnor. Det skriver Dagens Nyheter om i dag.

Under året ska Socialstyrelsen utarbeta nya riktlinjer för sjukskrivning i olika diagnoser. Vårdpersonalen ska bland annat få råd om hur de ska fråga kvinnorna om de utsatts för våld. När de är klara hoppas socialförsäkringsminister Ulf Kristersson att läkare lättare ska kunna upptäcka kvinnor som utsatts för våld.

– Ju tydligare vägledning man har att ställa rätt frågor vid olika sorters problem, desto större är chansen till att läkare faktiskt medverkar till att upptäcka detta.

Marlene Karlsson Vargas är utredare på Socialstyrelsen. Hon menar att om vårdpersonalen kunde hitta de våldsutsatta kvinnorna skulle de kunna sätta in åtgärder för att hjälpa dem. Även i de fall kvinnorna inte vill berätta om vad som verkligen hänt dem.

– Då kan en enkel grej vara att kanske ha visitkort från Kvinnofridslinjen på sitt bord. Det signalerar att "vi har kunskapen och vill du berätta så finns vi här för dig". Det är viktigt att läkaren är medveten och kanske fortsätter att fråga nästa gång, säger Marlene Karlsson Vargas, utredare på Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista