Foto: Jens Meyer/TT

Europa inte imponerat av nytt avlyssnings-direktiv

1:23 min

Reaktionerna från andra håll i världen om Obamas nya direktiv för avlyssning är mest avvaktande. Och i Europa verkar inte många vara så imponerade.

Europakommissionen välkomnar artigt Obamas nya direktiv, men påpekar att många frågor fortfarande är obesvarade. Och förtroendet mellan EU och USA präglas fortfarande av misstänksamhet, eftersom data-insamlandet om européer kommer att fortsätta från USA och NSA:s sida.

Och ännu väntar EU på klara besked om hur enskilda EU-medborgares privatliv kan skyddas.

I Tyskland, där reaktionen var milt sagt kraftig, när det avslöjades att förbundskansler Angela Merkels telefon var avlyssnad, och hon personligen ringde upp och skällde ut Obama, är nu reaktionerna lika avvaktande.

– Obama har tagit ett första steg, men förtroendet mellan Tyskland och USA kan återupprättas först när det finns ett rättsligt bindande avtal, sa den tyske justitieministern.

Och Obama själv, kommer att medverka i tysk TV i kväll, för att mildra den tyska irritationen.

I Brasilien där kritiken mot USA har varit ovanligt hård, sedan det framkom att president Dilma Rouseffs telefon och mail var avlyssnade, vilket ledde till att hon ställde in en resa till Vita Huset. Där vill man nu inte officiellt kommentera Obamas tal i går. Och relationerna fortsätter att vara frostiga.

Från Storbritannien, som är USA:s närmaste allierade och förtrogne när det gäller att dela spion-informationer, uteblir alla reaktioner. Detta är en intern amerikansk angelägenhet, är regeringens kommentar. Medan oppositionen påpekar att Storbritannien är ännu mer hemlighetsfullt än USA, och saknar alla rättsliga medel som kan skydda medborgarnas privatliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista