Dennis McGuire och hans hustru vid en presskonferens i Ohio. Foto: Kantele Franko/TT.

Förslag i USA: Återinför exekutionspatrullerna

1:42 min

Efter en mycket uppmärksammad avrättning i Ohio i veckan, föreslås i USA ett återinförande av exekutionspatruller när dödsdömda fångar ska avrättas. Argumentet är att det inte är mycket värre att skjuta ihjäl en människa än att ge en giftinjektion.

Dennis McGuire såg i torsdags sin pappa avrättas i Ohio, och det är en avrättning som väckt stor upprördhet, inte bara inom familjen McGuire, utan också bland läkare, jurister och vanliga människor över hela USA.

För sonen var inte den ende närvarande som fick se en otäckt utdragen dödskamp, med tydliga tecken på svår andnöd under minst en kvart.

Det tros bero på att man använde en tidigare helt oprövad blandning av läkemedel när denne dödsdömde våldtäktsman och mördare skulle avrättas. 

Det går nämligen inte längre att få tag på de preparat man brukat använda för avrättningar i USA, efter att bland annat en dansk tillverkare slutat sälja läkemedel till länder där de används för att döda.

Eftersom minst en stämning nu väntar för delstaten Ohio efter avrättningen, har andra delstaters politiker nu börjat fundera över alternativ.

I Missouri, som ska genomföra en avrättning om någon vecka, föreslår en republikansk delstatspolitiker att exekutionspatruller ska återinföras.

Detsamma har föreslagits i Wyoming, där gasning visserligen är ett tillåtet alternativ till giftinjektion, men där man inte längre har en fungerande gaskammare.

I Utah kan redan i dag dödsdömda välja att skjutas ihjäl, men det var ett tag sedan nån valde det.

Enligt de politiker som vill ha tillbaka exekutionspatrullerna är avrättningar plågsamma hur de än utförs. De anser också att det är ett rimligt lidande och straff för den som tagit någon annans liv.

Den övertygelsen gör att USA tillsammans med bland andra Kina och Iran är världsledande när det gäller antalet verkställda dödsstraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista