Gudrun Schyman i Lördagsintervjun. Foto: Nils Lindström/Sveriges Radio.

Schyman: Uppsving för Feministiskt Initiativ

1:16 min

Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt Initiativ, tror att partiet ska ta sig in i riksdagen i höst eftersom hon säger sig se ett stort feministiskt genombrott. Inte minst efter SVT:s omdebatterade dokumentärserie "Fittstim - min kamp".

– Feministiskt Initiativ växer så det knakar. Vi fick 500 nya medlemmar under två dygn.

Feministiskt Initiativ har funnits sedan 2005 och har som mest lyckats få två procent av rösterna. Det var i valet till Europa-parlamentet 2009.

Men i riksdagsvalet 2006 fick partiet bara 0,6 procent och 2010 0,4 procent. Och där ligger partiet kvar enligt SCB:s senaste stora partisympatiundersökning.

Enligt Feministiskt Initiativs egna opinionsmätningar har partiet många fler sympatisörer, men som valt att taktikrösta på de rödgröna för att Alliansen inte ska vinna, säger Gudrun Schyman.

Men de väljarna, tror Gudrun Schyman kommer att rösta på FI i höstens val.

– Samma människor sysselsätter sig med funderingar omkring "hur ska vi nu rösta den här gången?” Jag tror att många kommer fram till slutsatsen att det där sättet att förhålla sig, att regeringsfrågan är den absolut viktigaste, har gjort att vi inte har feminister i riksdagen. Och det får konsekvenser, så då gäller det att rösta rätt den här gången.

Hör hela Lördagsintervjun här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista