1 av 4
Boklangningskedjan var 2 kilometer lång, från det gamla Nationalbiblioteket till det nya. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
2 av 4
Böckerna var inplastade för att klara att bli langade. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
3 av 4
Danuta Birka deltog tillsammans med sin familj i det historiska evenemanget. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
4 av 4
Både unga och gamla deltog. Liga Jansone såg det som självklart att vara med tillsammans med sonen Karlis. Foto: Jenny Sanner Roosqvist.

Rigaborna flyttar böcker för framtiden

1:50 min

I Riga, som tillsammans med Umeå är årets kulturhuvudstad i Europa, pågår invigningen av kulturhuvudstadsåret just nu. I dag lät man folket vara med och flytta böckerna från det gamla till det nya nationalbiblioteket genom en lång boklangningskedja.

– Jag är lett och stolt över det och ville vara en del av den här unika upplevelsen med min familj och alla andra, säger Danuta Birka och erbjuder mig att också vara en del av boklangningskedjan.

Det går ganska fort när böckerna langas från det gamla Nationalbiblioteket till det nybyggda på andra sidan älven.

Det är både unga och gamla som är med, 11 000 personer hade registrerat sig i förväg för att vara med i den här bokkedjan. Böckerna är inslagna i plast för att hålla sig och det är både gamla böcker och nya böcker, både barnböcker och vuxenböcker.

Boklangningen är ett av kulturhuvudstadsårets inledande arrangemang här i Riga, en symbolisk flytt av en del av Nationalbibliotekets böcker för att uppmörksamma böckernas kulturella värde och ett sätt för Rigaborna, och andra som kommit för att delta, att känna sig delaktiga i kulturarvet och att föra det vidare till kommande generationer.

– Det är ett historiskt evenemang, vi var bara tvungna att vara med, säger Liga Jansone som deltar tillsammans med sin son.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista