Medlemmar ur det Syriska nationella rådet under mötet i Istanbul. Foto: TT.

Ja till fredsmöte om Syrien

1:25 min

Den största syriska oppositionsgruppen i exil röstade på lördagskvällen ja till att delta i nästa veckas fredskonferens i Schweiz. Det betyder att oppositionen och regimen kommer att mötas öga mot öga.

Syftet med förhandlingarna är att fullfölja revolutionens krav och allra viktigast att slaktaren blir av med sin makt, förklarade Ahmad Jarba, ledaren Syriens Nationella Koalition, beslutet - och syftade på Syriens president Bashar al-Assad.

Med bara några få dagar kvar till den planerade fredskonferensen, röstade alltså oppositionsgruppen Syriens nationella koalition ja till att delta i samtalen.

Det blev 58 ja-röster, 14 sa nej, men mer än 40 avstod helt från att delta i omröstningen. För första gången sen kriget i Syrien började kommer oppositionen och regimen att mötas vid förhandlingsbordet.

Vissa inom oppositionen är kritiska till att delta i fredssamtal om det inte finns en tydlig plan för att Syriens president Bashar al-Assad ska lämna makten.

Flera väpnade rebellgrupper som strider i Syrien är ocså  skeptiska till konferensen och utan stöd från de väpnade grupperna kan inte beslut som fattas genomföras på marken.

Det har varit hård press från USA och EU för att få oppositionen till förhandlingsbordet.

Men med mer än 130 000 döda, rapporter om barn som dör av svält i områden som isolerats av strider och en enorm flyktingkatastrof, är förhoppningarna lågt ställda inför förhandlingarna.

USA:s utrikesminister John Kerry välkomnar att Syriens största oppositionsgrupp i exil nu beslutat att delta i den kommande veckans fredkonferens i Schweiz. Kerry säger att det är i alla syriers intresse att oppositionen deltar i fredsförhandlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista