EU ändrar Kubapolitik

1:50 min

EU planerar att normalisera sina diplomatiska relationer med Kuba efter 10 år utan formella kontaktvägar. Men på Kuba är många dissidenter kritiska och menar att det är för tidigt.

Den kubanska regimen kränker fortfarande de mänskliga rättigheterna och yttrandefriheten är inskränkt på ön.

EU har sedan 2003 en gemensam Kubapolitik som i praktiken innebär att unionen inte har några vanliga diplomatiska relationer med den kubanska regeringen. Vissa enskilda medlemsländer har bilaterala kontakter, men i Bryssel gäller samma hållning som i Washington. Kuba är ingen demokrati och den kubanska regimen anklagas för systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Men i fredags meddelade EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso att EU nu överväger att upprätta diplomatiska förbindelser igen, något som bemötts med skepsis från kubanska människorättsaktivister. En av de viktigaste organisationerna, Union Patriotica de Cuba, menar att Barrosos uttalande ger fel signaler. Den kubanska regimen griper fortfarande oppositionella aktivister och yttrandefriheten är begränsad.

Det finns samtidigt positiva tecken. De 75 dissidenter som fängslades 2003 och som fick EU att avbryta de diplomatiska förbindelserna, har i dag släppts fria. Dessutom har Kuba lättat på reserestriktionerna. För exakt ett år sedan blev det möjligt för kubaner att lämna ön utan utresevisum. Många trodde att det skulle leda till en massutvandring, vilket inte alls blivit fallet.

Kubaner reser mycket mer än förr men kommer oftast hem igen. Oppositionella aktivister reser regelbundet till Europa, Latinamerika och USA för att väcka opinion kring kubansk politik och höja sin internationella profil.

Även ärkefienden USA gör nu genomgripande förändringar av sin Kubapolitik. Förhandlingar pågår om att underlätta migrationen mellan de två länderna och båda sidor har hittills varit positiva. Handskakningen mellan Barack Obama och Raul Castro på Nelson Mandelas begravning nyligen verkar ha gett resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista