1 av 2
Polisen evakuerade flera hundra människor. Foto: Arne Veum/TT.
2 av 2
Branden hotade gammal trähusbebyggelse av kulturhistoriskt värde. Foto: Arne Veum/TT.

90 på sjukhus efter storbrand i Norge

"En blir tom på ord"
1:36 min

Läget ska nu vara stabilt i norska Laerdal, där en stor brand rasat hela natten. 90 personer har fått vård och flera hundra människor fick evakueras undan lågorna.

På bilderna från Laerdal möts man av ett svartbränt landskap, med nedbrunna hus, brända bilar, traktorer och fjällsluttningar som är svedda av elden, som startade i ett bostadshus i går kväll och som snabbt spred sig i den hårda vinden.

Det har varit en orolig natt och förmiddag för många Laerdalsbor.

Minst 23 hus är helt nedbrända – 16 av dem är bostadshus, och minst ett av dem är ett kulturminnesmärkt trähus i den gamla stadsdelen som finns på Unescos världsarvslista.

Nu har vinden mojnat och elden ska vara under kontroll, men det brinner fortfarande på många håll.

Ett område är avspärrat av risk för att gasoltuber i byggnaden ska explodera.

Laerdalsborna är skakade av det som har hänt, som Arild som NRK har pratat med och som har vänner som har mist sitt hus.

– En blir väldigt tom på ord, säger han.

Under natten och morgontimmarna har Laerdal varit inbäddat i rök, samhället är delvis strömlös och mobiltelefonin är helt utslagen eftersom de 13 basstationerna för mobiltelefoni är helt utbrända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".