Passiv rökning ökar risken för stroke

2:17 min

I USA slås nu fast att betydligt fler allvarliga sjukdomar och cancerformer än tidigare känt hänger ihop med rökning. Där visas också för första gången att passiv rökning ökar risken för stroke med hela 30 procent.

– Det räcker nu, sa Boris Lushniak, USA:s hälsogeneral, när han i full uniform och med stort allvar la fram den första stora amerikanska myndighetsrapporten om rökning på över 10 år.

Rapporten kom på en vecka när exakt 50 år efter den rapport som för första gången slog fast sambandet mellan rökning och död och som skrämde USA och världen så pass att miljontals människor tvärt slutade röka.

I den nya rapporten är listan över sjukdomar som orsakas, utlöses eller förvärras av rökning längre än någonsin tidigare. Bland de nya fynden finns belagda kopplingar till tarm- ändtarms- och levercancer.

Att det är farligt att få i sig rök från någon annan genom så kallas passiv rökning är redan känt. Men att passiv rökning ökar risken för stroke med mellan 20 och 30 procent är ett av de många nya fynden i den niohundrasidiga expertrapporten.

Numera är nästan var femte amerikan regelbunden rökare. För 50 år sedan när den första stora varningsrapporten kom rökte nästan halva USA. Men enligt hälsogeneral Lushniak tänder över 3 000 amerikanska tonåringar varje dag sin allra första cigarett, så han anser förstås att mycket arbete återstår.

I rapporten varnas för att fem och en halv miljon barn i USA kommer att dö i förtid om inte rökningen minskar radikalt.

Totalt sett beräknas 20 miljoner amerikaner redan ha dött som en direkt följd av rökning de senaste 50 åren, men genom antirökkampanjer och folkhälsoarbete har 8 miljoner liv samtidigt räddats.

I rapporten uppmanas nu USA:s politiker gå betydligt hårdare åt den redan strikt reglerade tobaksindustrin här.

Enligt beräkningar lägger amerikansk tobaksindustri en miljon dollar per timme varje dag året runt på reklam, så enligt hälsogeneralen finns betydligt mer att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista