Bara 7,5 procent av dem mellan 20 och 24 år sparar till pensionen. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Pensionssparande lockar allt färre unga

1:39 min

Allt färre unga mellan 20 och 34 år sparar pengar till sin pension. På tio år har sparandet nästan halverats i åldersgruppen 20 till 24 år.

Linda Elfsberg är 33 år och har ännu inte börjat något privat pensionssparande.

– Primärt sparar jag väl egentligen till en bostadsrätt nu och sedan har jag tänkt att när väl det löser sig, då tar jag allt det andra samtidigt – det är bara det att jag har tänkt det här i fyra år, säger Linda Elfsberg, som den här söndagen sitter och äter brunch på ett café i Stockholm.

Om du är mellan 20 och 24 år gammal är sannolikheten liten att du har börjat pensionsspara. Endast 7,5 procent i den åldersgruppen gjorde det 2011. Det är dessutom en minskning – år 2000 pensionsparade 13,6 procent i den åldersgruppen.

Antalet pensionssparande minskar även i åldrarna 25 till 34 år. Det skriver Dagens Nyheter i dag.

För dem som är över 34 år ökar däremot pensionssparandet, och kvinnor sparar mer än män.

Cecilia Radkiewicz, som är 31 år, och inte sparar till pensionen, tror att höga levnadskostnader är en förklaring till att pensionssparandet bland unga minskar.

– Andra kostnader, framför allt bostad, slukar ju de pengar man har, säger hon.

Siffrorna visar bara det privata avdragsgilla pensionsparandet, alltså inte om man sparar på något annat sätt.

Eva Erlandsson är chefsekonom på Svensk Försäkring, som företräder försäkringsbolagens intressen. Hon tror att minskningen kan bero på att det råder förvirring kring hur skatteavdraget för pensionsparandet fungerar.

– Du drar av det mot din inkomst, så du betalar ingen skatt. Men sedan när du plockar ut din pension betalar du skatt, och i media har det ofta framförts att det här är oförmånligt. Men har du samma skatt när du sätter av och sedan när du tar ut pengarna som pensionär, då spelar det ingen roll, säger hon.

Sparbeloppet som man får dra av på skatten minskades från 18 000 till 12 000 kronor för sex år sedan, vilket Eva Erlandsson tror är ytterligare en anledning till att pensionssparandet minskar. Nu tycker hon att regeringen måste införa en morot för att få fler att pensionsspara och undvika en framtida samhällskris.

–  Att man gör just det här avdraget lite mer förmånligt, eller att man sänker avkastningsskatten, eller till och med tar bort den, säger Eva Erlandsson.

Ekot har sökt finansminister Anders Borg (M), som inte varit tillgänglig för att svara på frågor. Henrik von Sydow (M), ordförande i skatteutskottet, säger att Moderaterna inte har några förslag för att stimulera pensionssparandet.

– Moderaterna och alliansregeringen har prioriterat reformer som gör att människor får mer kvar av lönen. Det skapar ett utrymme för ökad konsumtion, och också för ökat eget sparande, säger Henrik von Sydow.

31-årige André Ek pensionssparar inte, men han tror att fler i hans generation skulle göra det om var mer lönsamt.

– Det kanske är för dåliga avdrag. Jag tror att folk vill ha pengarna nu och leva för det. De tänker att de klarar sig ändå, säger André Ek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista