Avlyssningen av Merkels mobil kan vara ett brott. Foto: Christopher Furlong/TT.

Brottsutredning hot mot tysk-amerikansk relation

1:44 min

USA:s president Barack Obama försäkrar än en gång att USA inte kommer avlyssna Tysklands förbundskansler i framtiden. Men nu kommer uppgifter som gör att relationerna mellan länderna kan komma att försämras ytterligare. Den tyske riksåklagaren anser att det är möjligt att inleda en brottsutredning kring den amerikanska avlyssningen av Angela Merkels mobiltelefon.

Det är tidsskriften Der Spiegel som i dag avslöjar att den tyske riksåklagaren har meddelat den tyska regeringen att han anser att det efter en inledande utredning av avlyssningsfallet mot Merkel finns skäl att starta en formell brottsutredning om huruvida brott mot tyska lagar kan ha begåtts.

Enligt Spiegel är dock den tyska regeringen splittrad i frågan. Den nye justitieministern, socialdemokraten Heiko Mass, sägs välkomna en brottsutredning, medan kristdemokraten Merkel och andra ministrar är tveksamma.

De befarar att relationerna till USA skulle försämras ytterligare om riksåklagaren gjorde slag i saken.

Samtidigt fortsatte den amerikanske presidenten Barack Obama i går försöken att återupprätta lite av sitt förlorade förtroende i Tyskland genom att ge en sällsynt intervju till tyska tv-kanalen ZDF.

Obama  återupprepade i intervjun sitt löfte om att USA i framtiden inte kommer avlyssna förbundskanslerns kommunikation.

– Så länge jag är president i USA så behöver inte den tyska kanslern oroa sig för detta, sa Obama.

Uppgifterna om att USA ska ha avlyssnat Angela Merkels mobiltelefon skapade ett ramaskri i Tyskland i höstas och Angela Merkel protesterade i starkast möjliga diplomatiska ordalag i ett telefonsamtal till Obama.

– Jag behöver inte och vill inte förstöra vår relation genom övervakningsmekanismer som kan vara skadliga för vår förtroendefulla kontakt, sa Obama vidare.

Han har också bjudit in Merkel till Vita Huset under våren. Hon har tackat ja, men något datum för besöket är inte fastställt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista