Foto: Henrik Montgomery/TT.

Vinterkyla ställer till det i trafiken

"Det är halkigt och blåsigt"
1:43 min

Årets köldrekort slogs i dag när Karesuando uppmätte 42 minusgrader, och på flera ställen i norra Lappland ligger temperaturen kring 40 minusgrader.

Kylan är bister och väntas hålla i sig den närmaste veckan. Det är ett högtryck som parkerat i norr och snön bidrar till att det blir ännu kallare, eftersom markvärmen gömmer sig under snön.

SMHI varnar för att minusgraderna i kombination med friska vindar ökar risken för förfrysningsskador kraftigt på kalfjällen i södra Lappland, Västerbotten och Härjedalen.

Kanske kan man trösta sig med att det fortfarande är långt kvar till köldrekordet på 52,6 minusgrader som uppmättes i en by i Lappland för knappt 50 år sedan.

Men redan dagens kyla räcker för att nästan alla tåg på sträckan Luleå-Kiruna ställs in i dag, utan ersättningsbussar. Och trafiken den närmaste veckan är osäker.

Det är vinterkyla långt ner i södra Sverige. Något som har lett till trafikproblem där. Det berättar Jimmy Modin som är presstalesman på polisens ledningscentral syd.

– Vi har fått in ett par olyckor under dagen, främst singelolyckor i nordvästra Skåne längs E6, som man kan anta bero på halka. Det är halkigt och blåsigt, så på sina ställen kan det vara besvärligt att ta sig fram, säger Jimmy Modin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".