Kent Ekeroth (SD). Arkivfoto: Anders Wiklund/TT.

Säpo anmäler krog som slängde ut Ekeroth

"Frågan är överlämnad till åklagare"
2:04 min

Enligt säkerhetspolisen kan sverigedemokraten Kent Ekeroth ha blivit utsatt för ett brott när han ombads att lämna en krog i centrala Stockholm under natten till i lördags.

– Säkerhetspolisen har upprättat en anmälan om misstanke om olaga diskriminering med anledning av fredagens händelser och frågan är därmed överlämnad till åklagare för vidare hantering och bedömning, säger Mark Vadasz, som är kommunikationschef vid Säpo. 

Och det betyder att initiativet att anmäla detta kommer från säkerhetspolisen?

– Ja, det stämmer. 

Mer än så vill inte säkerhetspolisen berätta om misstankarna.

Kent Ekeroth är riksdagsledamot med rättsfrågor som områden. Men han lämnade justitieutskottet efter den uppmärksammade filmen där han och några andra Sverigedemokrater hade beväpnat sig med järnrör.

Nu ska alltså Kent Ekeroth och hans sällskap ha utsatts för diskriminering.

Så här beskriver Kent Ekeroth själv händelseförloppet:

– Vi gick in dit, jag och tre vänner. Vi tog varsin drink. Stod och pratade med oss själva, ingen annan. I lugn och ro stod vi och pratade. Efter en kvart ungefär kom en värd fram och sa att han ville att vi skulle lämna stället. Då frågade vi varför. Då sade han att hans chef hade sagt att folk inte gillade att vi var där. De gillade inte våra åsikter, sade han. Vems åsikter, frågade vi. Sverigedemokraternas, svarade han då.

Sällskapet hade med sig säpovakter och det är alltså de som i dag har lämnat en anmälan till åklagare.

Kent Ekeroth själv tänker nu anmäla restaurangen för förtal. Men enligt restaurangen handlade det här inte alls om Kent Ekeroths åsikter.

I ett uttalande skriver restaurangen så här till Ekot:

"Personen i fråga kränkte en kvinnlig gäst på ett extremt förnedrande sätt. Han avvisades då från restaurangen som vilken gäst som helst som ej kan uppföra sig. Gästens säkerhetsvakter var närvarande under hela händelsen. Han slängde ett glas i golvet innan han lämnade".

Kent Ekeroth förnekar att han ens tilltalat någon kvinna på restaurangen.

– Det är en ren lögn. Jag pratade inte med någon annan person på det stället, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".