Flickor och kvinnor i Tunisien. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.

Tunisisk domare: Grundlagen försvarar kvinnors rätt

"Bra för den tunisiska kvinnan"
1:48 min

Tunisiens politiker ska i dag fingranska de sista delarna i förslaget till ny grundlag, som skall ligga till grund för den nya demokratin. Men arbetet kärvar in i det sista, och frågan om domstolarnas självständighet och presidentens makt gör att arbetet drar ut på tiden.

Kvinnans position i Tunisien försvaras väl i den nya grundlagen, anser Afef Chaabane, som är domare och ordförande för Föreningen kvinnliga jurister:

– Vi är nöjda till 90 procent med vad vi har uppnått. Vi var oroliga för att månggifte till exempel skulle bli tillåtet, men texten som är antagen är bra för den tunisiska kvinnan, säger domaren Afef Chaabane.

Kvinnans rätt till lika lön, till arbete, till vård, till utbildning och till att ta beslut för sitt eget liv - Afef Chaabane rabblar upp allt som står inskrivet i grundlagen. En annan sak är också att kvinnorna ska ha lika stark ställning i det offentliga livet och i folkvalda församlingar, enligt grundlagen.

Jämlikhet är inskrivet och islamistpartiet Ennahda fick inte in några sharialagar eller att det skulle stå att kvinnan är ett komplement till mannen.

Faycel Naceur, informationschef för Ennahda-partiet säger nu att partiet bara talar om komplement inom äktenskapet och familjen.

Däremot har kvinnan inte samma rättigheter till arv som mannen. Enligt grundlagen är det inskrivet att  Tunisien har islam som statsreligion och eftersom det står i Koranen att mannen ärver dubbelt så mycket som kvinnan, så var frågan avgjord. Den oro som moderna kvinnor i Tunisien har känt inför islamisterna verkar just nu ha dämpats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".