1 av 5
Nästan bara murstocken kvar. Foto: Marit Hommedal/TT.
2 av 5
Ett av de brandskadade husen. Foto: Marit Hommedal/TT.
3 av 5
En grävmaskin jobbar i brandrester. Foto: Marit Hommedal/TT.
4 av 5
Flera hus har totalförstörts. Foto: Arne Veum/TT.
5 av 5
Branden bröt ut i natt. Foto: Arne Veum/TT.

Brand pyr än – flera hundra evakuerade

1:37 min

I Laerdal i Norge är faran ännu inte över efter storbranden i natt. Det brinner inte längre, men det pyr i brandresterna och det finns därför en risk att det blossar upp enligt räddningstjänsten. 50 personer vårdas fortfarande på sjukhus och flera hundra är evakuerade.

Kjartan Kvigne var tvungen att fly med familjen från sitt hus i natt.

– Jag öppnade ytterdörren eftersom jag hörde något ljud. Jag trodde det var vinden som slog i någon dörr, men så såg jag att huset stod i lågor, berättar han.

Kjartan Kvigne väckte sin sambo och barnen. De lyckades ta sig ut ur huset vars fasad då slickades av lågorna, berättar han för NRK.

Nu är de några av flera hundra evakuerade som väntar på besked om hur det har gått med deras hem, om det ens finns kvar.

Än så länge har ingen fått återvända på grund av risken för att branden ska blossa upp igen, det pyr i brandresterna och vinden är fortfarande kraftig.

Närmare 30 byggnader är helt eller delvis nedbrunna. Lite drygt hälften av dem är bostadshus, ett av dem är ett av stadens kulturminnesmärkta trähus.

Kjartan Kvigne har inte stora förhoppningar om att familjens hem finns kvar, även om det är svårt att ta in.

– Som jag tolkar tv-bilderna så är huset borta. Jag vet inte vad jag ska säga, jag klarar inte att ta in det här ännu, säger Kjartan Kvigne.

Laerdal är fortfarande strömlöst och kommer förmodligen att vara det i flera dagar. Dessutom fungerar varken fasta telefoner eller mobiltelefoner, och det här försvårar räddningsarbetet.

Statsminister Erna Solberg kommer att åka till Laerdal i morgon bitti och hon säger till NRK att Laerdalsborna ska få den hjälp de behöver.

– Jag tror det viktigaste just nu är att säga att hela Norge tänker på dem, att vi förstår hur svårt det är och att vi ska hjälpa till med det vi kan, säger Erna Solberg till NRK.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista