Demonstrant kastar sten mot en brinnande polisbuss i Kiev. Foto: Efrem Lukatsky/TT.

Nya våldsamma demonstrationer i Ukraina

Kastruller på huvudet då hjälmar är förbjudna
1:16 min

Årets mest omfattande demonstrationer i Kiev i Ukraina har urartat i våldsamma sammanstötningar mellan kravallpolis och demonstranter, som försöker bryta genom polisens avspärrningar i närheten av parlamentet.

Tårgasröken ligger tung kring Dynamostadion där demonstranter och kravallpolis sedan mer än två timmar drabbat samman efter de största demonstrationerna i år i Kiev.

Demonstrationer i protest mot regeringens nya hårda antiprotestlagar. Nära 100 000 har över hela Ukraina samlats för att demonstrera mot lagarna, en del hade kastruller på huvudet eftersom hjälmar nu är förbjudna.

Men i Kiev syntes både förbjudna hjälmar, bygghjälmar, cykelhjälmar och skidmasker på demonstranterna.

En barhuvad oppositionsledaren och tungviktsmästaren Vitalij Klitsjko syntes mellan kravallpolis och demonstranterna vädja om att de skulle dra sig tillbaka. Men tvingades ge upp. Demonstranterna försökte välta en polisbuss och satte en annan i brand.

Kravallpolis har i megafoner förgäves försökt lugna ned situationen, som fortfarande är mycket labil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".