Arkivbild. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Äktenskapstvång kan bli brott

1:33 min

Regeringen vill införa en ny brottsrubricering - äktenskapstvång - för att kunna bekämpa tvångs- och barnäktenskap, och lämnar inom kort ett lagförslag till lagrådet.

– Vi tror att det är ett bra sätt att både förebygga och kunna lagföra de som tvingar barn och ungdomar till ett äktenskap som de själva inte har valt, säger Beatrice Ask (M). 

Det är för att bättre komma åt de fall där föräldrar eller släktingar pressar barn eller unga vuxna att gifta sig, som regeringen nu vill införa äktenskapstvång som ett nytt brott enligt svensk lag. Redan i dag Sverige är det straffbart att tvinga någon till äktenskap - som olaga tvång. Men en helt ny lag betyder dels en skärpning av straffet - från max två års fängelse i dag till fyra max års fängelse, enligt regeringens förslag. Ett uttalat syfte är att bättre komma åt hedersproblematiken, säger justitieminister Beatrice Ask.

– Äktenskapet är väldigt centralt i de här sammanhangen, och att då sätta ner foten och markera är oerhört centralt för att kunna bekämpa hedersproblematiken.

Genom den nya lagen ska också flera handlingar bli straffbara. Exempelvis ska det inte längre gå att kringgå svensk lag genom att tvångsäktenskap genomförs utomlands. Även förberedelser blir straffbara.

När regeringen nu går till lagrådet hoppas justitieministern att den nya lagen snabbt kan bli verklighet.

– Min förhoppning är att det ska vara klart i sommar. Nu beror det självklart på hur lagrådet och riksdagen agerar. Men jag tror att det finns en bred samstämmighet om att i Sverige ska man få välja vem man vill leva sitt liv med, säger Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista