En buss sattes i brand vid protesterna i Kiev under söndagen. Foto:Sergei Chuzavkov/TT.

Flera skadade i jätteprotest i Kiev

Nya sammandrabbningar mellan demonstranter och polis
1:27 min

I Ukrainas huvudstad Kiev har 200 000 personer protesterat på Självständighetstorget Majdan mot de nya antiprotestlagarna. Några hundra meter bort från den fredliga demonstrationen blev det våldsamt med tårgas och stenkastning.

– Bara nyval kan ta oss ur denna farliga situation, undvik en ny Khadaffi eller Ceuasescosituation, sa oppositiionsledaren Vitalij Klitjko ikväll i ett tal riktat mot president Viktor Janukovytj.

Några kvarter bort struntade demonstranterna i oppositionsledarnas maning till fredliga protester. Med våld angreps kravallpolisens barrikader på Chrustjovboulevarden som leder upp mot parlamentet.

Bakom rader av bussar fanns klungor av kravallpoliser som då och då sköt tårgas och chockgranater mot demonstranterna som i våg efter våg anföll polisen med gatstenar, molotovcocktails och träklubbor.

Ställningskriget har pågått i flera timmar.

En buss sattes i brand och bilar vältes av demonstranter som hejades på av flera tusen bakom dem. Många har skadats på båda sidor. Sjukvårdskällor uppger att 24 demonstranter har skadats i sammandrabbningarna. Den ukrainska polisen uppger att drygt 70 poliser skadats.

De nya antiprotestlagarna har radikaliserat den drygt sju veckor långa Euromajdanprotesten i Kiev. Våld och revolution ses som enda sättet mot nuvarande regering och president.

Ukrainas president Viktor Janukovytj har gått med på att tillsätta en kommission för att lösa krisen i landet.

Enligt oppositionsledaren Vitalij Klitjko ska representanter för såväl regeringen som oppositionen ingå i den gruppen. Kommissionen ska ha sitt första möte i dag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".