Tidningskiosk i Venezuela Foto: Ariana Cubillos/TT

Tidningskris i Venezuela

1:28 min

I Venezuela har minst nio tidningar lagt ner och utgivningen av ytterligare 70 hotas på grund av att de saknar papper. Den ekonomiska krisen har gjort att tidningarna inte längre får tag i dollar som krävs för att importera papper från utlandet.

Situationen har länge varit svår för lokala och regionala tidningar, men nu drabbas även Venezuelas stora nationella dagstidningar.

Tidningen El Nacionals chefredaktör går nu ut offentligt och varnar för att tidningskrisen även hotar Venezuelas stora dagstidningar. På en presskonferens sa Miguel Henrique Otero att El Nacional just nu bara har nog papper för att trycka tidningen den närmaste månaden. Runt 70 tidningar i Venezuela står inför samma problem. Venezuela riskerar att bli utan dagstidningar, sa Miguel Henrique Otero.

Problemet grundar sig i Venezuelas eskalerande inflation som lett till en mycket restriktiv valutapolitik. Det är svårt för både privatpersoner och företag att få tag i dollar, valutan som används för att importera papper till landets tidningar.

I stort sett alla affärsverksamheter i Venezuela står inför samma dilemma just nu. Det saknas toalettpapper, kläder, mjöl och mjölk - varor som kan tyckas mer nödvändiga än tidningspapper. Men enligt många journalister utnyttjar regeringen situationen och stöttar de tidningar som är regeringsvänliga medan de tidningar som håller en mer oppositionell linje ständigt saknar papper.

Minst nio tidningar har hittills fått lägga ner och många fler har dragit ner på antalet sidor eller minskat på utgivningstakten för att försöka spara papper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista