1 av 3
Vitalij Klitjko blir nersprejad med en brandsläckare under demonstrationer i Kiev Foto: Efrem Lukatsky/TT
2 av 3
Våldsamma demonstrationer i Kiev Foto: Efrem Lukatsky/TT
3 av 3
Demonstranter i våldsam sammandrabbning med poliser i Kiev Foto: Sergei Chuzavkov/TT

Hundratals skadade i protester i Kiev

1:15 min

I centrum av Kiev har hundratatals skadats under nattens fortsatta sammandrabbningar mellan kravallpolis och demonstranter. Den kommission som presidenten utlovat har inte lugnat ned situationen.

– Ingen har lyssnat på oss, detta är resultatet de skjuter på Ukrainas unga patrioter, säger en av de tusentals som agerat stödtrupp till de unga demonstranter som hela natten fortsatt attackera kravallpolisens barrikader kring Dynamostadion inte långt från parlamentet.

Gatstenar och brandbomber mot tårgas, chockgranater och vattenkanoner. Men också tyngre ammunition vittnar flera journalister i ukrainska nät tv kanaler i natt.

– Jag visade tydligt att jag är journalist och filmar, men han riktade sitt vapen direkt mot mig och sköt med någon form av gummikulor, berättar en av alla fotografer som livefilmat våldsamheterna i Kiev inatt.

100 tals har skadats under natten, men inte bara demonstranter drabbades, i Kanal 5 vittnar två byggjobbare hur de besköts i sin barack. En visar flera skador på ryggen från gummikulor.

Berkut sköt urskiljningslöst mot oss, hade jag aldrig trott att de skulle göra, vi försökte ta oss ut och då slog de oss, berättar de för kanal 5.

Oppositionsledarna har inte lyckats lugna demonstranterna som i två månader barrikaderat torget Majdan. Frustrationen är stor över både sittande regering och bristande ledarskap bland oppositionspolitikerna.

Vitalij Klitjko sa i natt att han är rädd att situationen håller på att trappas upp till ett inbördeskrig.

President Janukovitj lösning är att tillsätta en kommission med representanter från alla sidor, som i dag ska hålla sitt första möte.

Nyheten om kommissionen har inte på något sätt lugnat ner läget på gatan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista