President Obama tycker inte att marijuanan är mycket farligare än alkohol. Foto: Charles Dharapak/TT.

Obama jämställer marijuana med alkohol

Att röka marijuana är inte värre än att dricka alkohol. Det anser i alla fall USA:s president Barack Obama.

– Som allmänt känt rökte jag gräs som ung, och jag ser det som en last, inte särskilt annorlunda än de cigaretter som jag rökte från det att jag var ung och under en stor del av mitt vuxna liv. Jag anser inte att det är farligare än alkohol, säger presidenten i en intervju med tidningen The New Yorker.

Trots sin liberala syn på drogen har presidenten avrått sina båda döttrar från att nyttja den, enligt egen utsago med orden: "Det är en dålig idé, ett slöseri med tid och det är inte särskilt hälsosamt".

I intervjun uttrycker president Obama kritik mot det han tycker är ett oproportionerligt arresterande av minoriteter, som använder maijunana.

– Medeklassens barn blir inte inlåsta för att de röker på, medan de från fattiga förhållanden blir det, säger Barack Obama.

Han menar att man inte får hamna i en situation där många människor, som vid något eller några tillfällen bryter mot lagen, slipper straff medan ett fåtal utvalda inte gör det.

Legaliseringen av marijunana, som är på gång i Colorado och Washington, ser Barack Obama som en utmaning.

Presidenten varnar dock för att ett första steg mot en legalisering av marijunana, kan leda till besvärliga ställningstaganden.

– Om vi kommer fram till att en avvägd dos kokain eller meth inte är skadligare än vodka, är vi då okej med det, undrar Barack Obama retoriskt.

Att USA:s president uttalar sig om marijuana i milda ordalag är problematiskt, anser Bengt Svensson, professor i socialt arbete vid Malmö högskola som forskar om narkotika.

– Jag tycker att det är rätt anmärkningsvärt. Forskningsläget är tydligt. Cannabis har skadeverkningar, särskilt vid intensiv användning och särskilt för personer som är unga, säger Bengt Svensson till TT.

– Att just Obama har klarat sig bra ändå, det är ett lite förenklat synsätt. Det är inte alla som provar en drog som råkar illa ut, utan det är en viss grupp som gör det.

Sannolikt har Obama bedömt att det amerikanska opinionsläget ser ut så att han kan göra detta uttalande och vinna popularitet, säger Bengt Svensson.

– Han är rätt hårt ansatt på olika sätt. Säkert är det här en uppfattning han haft privat i många år. Nu gör han bedömningen att det gynnar hans popularitet att han går ut med den. Men utifrån ett cannabispreventivt syfte är det inte så lyckat.

Narkotikaliberaler jublar säkert över Obamas uttalande, enligt Svensson.

Men alla droger har skadeverkningar, poängterar han. Den som röker marijuana regelbundet riskerar att sänka sin kognitiva förmåga, det vill säga förmågan att minnas, tänka logiskt och dra slutsatser.

Det finns även en förhöjd risk för psykisk sjukdom. Forskning har också visat att marijuana är mer cancerframkallande än tobak.

– Du hittar ingen forskare som säger att marijuana skulle vara ofarligt. Däremot finns det olika uppfattningar om hur man ska hantera drogen juridiskt. Om USA:s president säger att marijuana inte är värre än alkohol, då kan det förändra den legala hanteringen.

I första hand gäller det USA, där det redan i dag finns en syn att cannabis inte är speciellt problematiskt, men med viss fördröjning även Västeuropa. Två amerikanska delstater, Washington och Colorado, har röstat för en legalisering av marijuana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".