Martin Luther King håller tal. Arkivfoto: AP/TT.

50 år av medborgarrättslagar i USA

2:04 min

I dag är det allmän helgdag i USA, till medborgarrättsledaren Martin Luther Kings minne. Det är i år också precis 50 år sedan medborgarrättslagarna klubbades igenom, och gjorde segregering och diskriminering av svarta olagligt.

Martin Luther Kingdagen firas bland annat på legendariska Apollo Theatre i Harlem, där vår New York-korrespondent träffade en av dem som stred tillsammans med Martin Luther King.

Jan Willis glömmer aldrig medborgarrättsmarschen i Birmingham, Alabama, där hon som tonåring gick sida vid sida med Martin Luther King.

Trots våldet marschdeltagarna mötte, och trots att polishundarna högg efter henne, minns Jan Willis en jublande och triumfatorisk stämning i denna sydstaternas mest segregerade stad.

Hon minns en Martin Luther King som inspirerade alla med sitt mod och sin styrka, och som hade en utstrålning som kändes så fort man var i närheten.

Den historiska marschen i Birmingham blev avgörande. 1964 skrev president Lyndon B Johnson under de medborgarrättslagar som Martin Luther King kämpade för, och som Johnson i ett klassiskt telefonsamtal vädjade till King om hjälp att driva igenom.

Det här var en tid då svarta inte bara var utestängda från det vita USA:s skolor och andra samhällsinstitutioner.

Jan Willis minns hur det i svarta bostadsområden blev tillfälligt avbrott de få gånger svarta var med på tv, för att de inte skulle få för sig att de var värda nåt, och kunde komma någonstans här i världen.

Som ett av medborgarrättsrörelsens barn drevs Jan Willis framåt och uppåt av alla förändringar, och denna fattiga stålverksarbetardotter från sydstaterna kom att bli en framgångsrik svart pionjär i denna spännande tid.

I dag är Jan Willis pensionerad professor från ett av USA:s en gång allra vitaste prestigeuniversitet.

Hon är en hyllad författare, och anses vara en av de mest inflytelserika afroamerikanerna i sin generation.

Jan Willis är den första att hålla med om att mycket av det Martin Luther King drömde om har uppnåtts.

Men hon säger att väldigt mycket också återstår.

Fortfarande lever nästan var tredje afroamerikan under USA:s fattigdomsgräns, och många somnar, ännu år 2014, hungriga.

Arbetslösheten förblir dubbelt så hög som den bland vita.

Utbildningsnivån är klart lägre, andelen dömda till fängelsestraff enormt mycket högre.

Så, säger Jan Willis, i skuggan av ett jätteporträtt av Martin Luther King här på världsberömda Apollo Theatre i Harlem - det finns mycket mer kvar att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista