1 av 4
Tågstationen i Kiruna med information om inställda tåg. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
2 av 4
Busskur i Degeberga. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
3 av 4
Snövallar utanför Degeberga. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
4 av 4
Soluppgång över Kiruna. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Köldrekord i Karesuando

Nu på morgonen kröp kvicksilvret ned till -42,5 grader i Karesuando i norra Lappland. Det är köldrekord för den här säsongen i Sverige. I Skåne är det i stället stora snömängder som ställer till problem.

Lägstatemperaturen i Karesuando har nu legat under 40 grader i tre dagar.

– Det är ganska ovanligt med så här låga temperaturer. I nordligaste Lappland är det någon enstaka gång om året som man kommer ner i en sådan temperatur, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Vad beror den här köldknäppen på?

– Det är en kombination av ett mäktigt högtryck, svag vind och klart väder nattetid. Då kan temperaturen sjunka så här lågt.

Den stränga kylan gör att all tågtrafik norr om Boden ställs in i dag, uppger Trafikverket och SJ. Några ersättningstrafik sätts heller inte in, eftersom kylan orsakar problem även för bussarna.

De närmsta dagarna kommer temperaturen stiga något i norra Lappland. Men kylan fortsätter att hålla ett fast grepp om Sverige.

– Det ser ut att hålla i sig veckan ut. Sedan försvagas högtrycket om mildare luft kommer in över Sverige, säger Sandra Andersson.

I Skåne är vinterproblemen också stora, men då handlar det mer om rikligt snöande som inneburit problem för trafiken.

Anders Molin
anders.molin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".