Abdulbaset Sieda i Syriens Nationella Koalition. Foto: TT.

Oppositionen kan utebli från samtal

2:12 min

Den syriska oppositionen kan utebli från fredssamtalen den här veckan efter beskedet att regimens allierade Iran kommer att delta.

Abdulbaset Sieda i Syriens Nationella Koalition säger att beskedet var oväntat.

– För oss var beskedet en nyhet eftersom Iran inte skulle vara med då de inte accepterat Geneve 1, säger Abdulbaset Sieda.

Geneve 1 var den internationella överenskommelse vars grund veckans samtal ska bygga på. Det handlar bland annat om inrättandet av en övergångsregering som kan innehålla både medlemmar ur oppositionen och regimen, men också om fria val och en nationell dialog.

Det var FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon som bjöd in Iran att delta, enligt honom har Iran accepterat och försäkrat att man kommer att vara en positiv kraft i målet att bland annat säkra en övergångsregering.

Men för rebellgrupper på marken som redan innan var kritiska till att diskutera landets framtid med en regim som de anser är barnamördare och skyldiga till massakrer, lär beskedet att också Iran kommer att delta i samtalen, sänka trovärdigheten ytterligare för fredsprocessen.

Och den väststödda oppositionen i Syriens Nationella Koalition överväger nu om man verkligen kommer att delta i konferensen.

– Jag tror det kommer att påverka eftersom det har sagts att vi ska stoppa vårt beslut att delta i mötet tills vi vet vad som har hänt.

Så just nu, så länge Iran åker dit, ser det ut som att ni inte kommer att åka dit?

– Just nu finns det den tendensen, men det pågår mycket kontakter, så just nu är läget oklart.

Och samtidigt som frågetecknen kring Schweizkonferensen blir fler, säger Syriens president Bashar al-Assad att inbördeskriget kommer att pågå under lång tid, och även om vi gör framsteg så är segern inte nära, säger han i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

Assad bekräftar också i intervjun att han troligen kommer att ställa upp i nästa presidentval som är planerat till juni. Han passar också på att håna oppositionen, säger att det vore ett skämt att utse medlemmar ur exiloppositionen till en framtida regering. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista