1 av 2
Vanligt med komplikationer efter ögonoperationer. Foto: Bertil Ericson/TT.
2 av 2
Ögonklinikskoncernen Memiras operativa chef Michael Lagerbäck. Foto: Sveriges Radio.

Många får problem efter ögonoperationer

Det blir allt vanligare att operera bort sina synfel genom så kallad linsoperation (RLE). I och med det får också fler människor komplikationer efter operationen.

Enligt Sven Crafoord som är ordförande för Sveriges ögonläkarförening, ger de privata klinikerna inte alltid patienten tillräckligt med information om riskerna.

I sitt yrke som näthinnekirurg på Örebro universitetssjukhus stöter Sven Crafoord på människor som fått problem efter att ha opererat ögonen ungefär en gång i månaden.

– Vi vet att det ökar, det går med rasande hastighet, säger Sven Crafoord.

Det finns inga exakta siffror på hur många operationer som genomförs, men enligt en enkät som Sveriges ögonläkarförening lät göra 2011 rörde det sig om ungefär 20 000, för Sveriges största ögonkliniker. Det skriver Dagens Nyheter idag.

Enligt Vårdguiden riskerar en tiondel att drabbas av biverkningar. Komplikationerna som kan uppstå är infektioner i ögat eller näthinneavlossning, men patienterna kan också känna besvikelse över att resultatet inte blev som de förväntade sig, och att de till exempel fortfarande behöver glasögon.

Sven Crafoord och Sveriges ögonläkarförening vill införa ett kvalitetsregister för privatklinikerna. Operationer av synfel räknas idag som estetisk kirurgi, vilket gör att de som genomgår operationer räknas som konsumenter istället för patienter.

Socialstyrelsen har lagt fram ett förslag om lagändring för att ändra på det och ge patienterna bättre skydd.

– Som patient istället för konsument kommer du att kunna kräva att den vård du ska få ska vara på ett visst sätt, menar Lisa van Duin som är jurist på Socialstyrelsen.

Både Stockholms ögonklinik och ögonklinikskoncernen Memira hävdar att de alltid informerar sina kunder grundligt innan operationen. Enligt Memiras operativa chef Michael Lagerbäck informeras deras kunder både skriftligt och muntligt.

– Det är legitimerade optiker och legitimerade ögonläkare som alltid informerar våra patienter om vad de kan förvänta sig av en ögonoperation. Patienten får skriva under, att man tagit del av den skriftliga information som ges, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista