LO vill förhandla om vinster i välfärden

1:23 min

LO vill att fack och arbetsgivare ska förhandla om vinster i välfärden. Det är ett avsteg från LO:s tidigare linje om lagstiftning mot stora vinster inom vård, skola och omsorg.

LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin:

– Man bör se om det finns möjligehter för parterna att kan komma överens i de här frågorna, så att det inte  ska vara möjligt att göra stora vinster i välfärden på bekostnad av kvaliteten.

LO har tidigare krävt politiska beslut som hindrar eller kraftigt begränsar att alltför stora vinstsuttag görs inom vård, skola och omsorg.

Det nya utspelet om att parterna själva ska ta hand om frågan, beror på det som LO tolkar som ett politiskt ointresse för frågan.

– Politikerna har inte gjort något åt detta, därför måste vi parter försöka göra något. Men om inte parterna lyckas, måste lagstiftarna ta sitt ansvar. Gå in och reglera, så att varje skattekrona går till det den ska, säger Tobias Baudin.

Han vill att parterna i välfärdssektorn ska komma igång och hitta lösningar, på frågan om vinstbegränsningar inom vård, skola och omsorg.

För ett år sedan kom LO med ett förslag baserat på kongressens beslut om en non profit-princip i välfärden. Lösningen var samhällsbolag men med tillägget att kommuner och landsting skulle kunna göra avsteg från det vid behov. Nu vill LO alltså förhandla i frågan.

Annika Lundius, vice vd på Svenskt Näringsliv, välkomnar LO:s initiativ och samtalar gärna om och hur kvaliteten inom välfärden ska förbättras.

Men hon klargör samtidigt att man inte är beredd att gå så långt som att förhandla om en begränsning av vinsterna.

– Vi kan naturligtvis inte föra samtal om vinstbegränsningar, det är en ägarfråga och en av grundpelarna i en marknadsekonomi, säger Annika Lundius.

I höstas enades 17 arbetsgivar- och fackförbund inom vård och omsorg om vad de kallar en etisk plattform.

Men skolan finns inte med där och det man diskuterar är inte tillräckligt, enligt LO:s Tobias Baudin.

– Där har man tagit upp frågor om meddelarfrihet och kollektivavtal, och ska titta på kvaliteten. Men man måste göra det bredare och hantera vinstutdelningsfrågan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista