Spänd väntan på ESA:s rymdkontroll i tyska Darmstadt. Arkivfoto: Juergen Mai/TT

Nervös väntan på att rymdsond vaknar

1:55 min

Omkring 800 miljoner kilometer från jorden ska en väckarklocka ha ringt vid elvasnåret i förmiddags. Den väckte rymdsonden Rosetta, som färdats i dvala genom rymden flera år. Nu väntar forskarna spänt på ett livstecken.

Den första signalen om att mångmiljardprojektet fungerar som det ska väntades komma sen eftermiddag eller kväll, svensk tid. Men osäkerheten är stor och ännu vid 17-tiden var allting tyst.

– Det kan dröja flera dagar, eller komma tidigare. Det finns inga sätt att simulera detta på, säger Anders Eriksson, forskare vid institutet för rymdfysik i Uppsala till Vetandets värld.

Rosetta sköts upp 2004 och har de senaste två och ett halvt åren rest ut i det okända i nedsläckt läge. Någon kontakt med jorden har inte förekommit alls.

För att spara energi har bara system som sköter uppvärmning av vissa kritiska delar varit igång. Och så väckarklockan.

För tre år sedan ställdes väckarklockan på 11.00 den 20 januari, svensk tid. Forskarna tror att kometen befinner sig någonstans i närheten av Jupiters omloppsbana.

Nu ska resan mot kometen Churyumov-Gerasimenko fortsätta, där målet är att sätta en landare på kometen. Om allt fungerat, vill säga.

Förhoppningen är att få veta mer om kometen, men också om hur hela solsystemet skapades.

Dagens uppvaknande beskrivs som ett kritiskt moment för hela projektet.

När kontakten med Rosetta återupprättats kan kontrollcentret i tyska Darmstadt skicka signaler som aktiverar de styrmotorer som ska hjälpa farkosten att nå sitt mål.

En landare beräknas kunna sätta på kometen Churyumov-Gerasimenko i november, varpå Rosetta kommer att lägga sig i omloppsbana runt kometen.

– Jag vet att våra kollegor på Nasa pratade om "sju minuter av terror" när Curiosity landsattes på  Mars. Det här kommer att bli mer som fyra timmar av terror, säger Jean-Jacques Dordain, generaldirektör för ESA till BBC.

Kometjägaren Rosetta är enligt Europeiska rymdstyrelsen, ESA, det första projektet i sitt slag. Kostnaden för projektet är totalt 1,3 miljarder euro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista