Finansmarknadsminister Peter Norma. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Privata ägare inom välfärden ska vara långsiktiga

1:31 min

De som vill driva offentligt betald utbildning, sjukvård och omsorg måste vara varaktiga ägare, enligt utredningsdirektiv som regeringen presenterade idag.

Men regeringen säger inget om hur många års ägande det motsvarar och utesluter inte riskkapitalbolag som ägare.

– Vi vill ha en mångfald inom de här sektorerna, men det är viktigt för medborgaren att det är ordning och reda. Vi tror att medborgaren får en bättre omsorg och bättre utbildning om de företag som arbetar där har varaktighet som mål, säger finansmarknadsminister Peter Norman.

Och vad betyder ordet varaktighet?

– Det är upp till utredaren att bestämma.

Det senaste året har riskkapitalbolag som ofta går in som ägare i ett visst antal år i och sedan har som mål att sälja med vinst, ifrågasatts som ägare av offentliga skolor och vårdinrättningar.

Bland annat av  folkpartiledaren Jan Björklund och finansminister Anders Borg.

Regeringens direktiv till en utredning som ska vara klar efter riksdagsvalet, utesluter inte riskkapitalbolag som ägare, men pekar på att för dem som på något sätt formulerar begränsad ägartid i viktiga dokument "kan det bli svårt att uppfylla kraven på varaktigt ägande". 

Är riskkapitalbolagen tillräckligt långsiktiga får de vara med.

– Ja, de företag som kan uppvisa varaktighet, kvalitet och medborgarfokus kan naturligtvis vara kvar i den här sektorn, säger Peter Norman.

Centerpartiet har inte velat peka ut riskkapitalbolagen och stoppa just dem som ägare.

Partiet ser sig nu som vinnare i den interna regeringsdiskussionen om vad utredningen ska titta på. Gruppledaren Anders W Jonsson:

– Ja, vi har all anledning att vara väldigt nöjda med det här direktivet. Det innebär att man inte går på vänsterns mytbildning, utan att man slår fast att långsiktighet är viktigt, men det utesluter inga ägarformer och vi anger heller inga tidsgränser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista