En av de franska soldater som redan är på plats i Centralafrikanska republiken. Foto: Eric Feferberg/TT.

EU-trupp skickas till Centralafrika

2:00 min

EU:s utrikesministrar beslutade i dag att skicka en fredsbevarande EU-styrka till Centralafrikanska republiken.

Syftet är att försöka stabilisera läget efter de blodiga sammandrabbningarna i landet mellan muslimer och kristna. Konflikten i Centralafrikanska republiken har förvärrats sedan de franska trupperna kom på plats i december.

– Det handlar om att skydda människor. Bara kring flygplatsen har vi 100.000 till 120.000 människor som är i behov av skydd, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt till Ekot.

– EU-militärinsatsen är en kortsiktig stabiliseringsinsats som är nödvändig för att förhindra att det till och med kanske blir folkmord.

EU varnar för att den humanitära situationen är katastrofal, att närmare 900.000 människor är på flykt och 2,6 miljoner människor är i behov av nödhjälp i landet.

Samtidigt har internationella givare beslutat skänka 500 miljoner dollar vilket är motsvarande 3 miljarder kronor till Centralafrikanska republiken, det meddelar EU:s hjälpkommissionär Kristalina Georgieva.

Enligt uppgifter till Ekots korrespondent rör det sig om 500-700 soldater som ska ingå i den fredsbevarande EU-styrkan. Den ska stödja soldaterna från Frankrike och Afrikanska unionen som redan finns i Centralafrikanska republiken.

Men det blir inte EU:s stridsgrupp som skickas, något utrikesministern Carl Bildt har förespråkat.

– Jag tycker det hade varit naturligt att använda stridsgruppen. If not now, then when?

Enligt Bildt beror motståndet till att använda stridsgruppen på bland annat frågetecken kring finansieringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista