Tågstationen i Kiruna med information om inställda tåg. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Kylan lamslår Norrbotten

1:36 min

I natt var det 42,5 grader kallt i Karesuando och under dagen har alla tåg och ersättningsbussar mellan Boden och Kiruna-Riksgränsen ställts in och tågbolagen vet ännu inte när trafiken kan starta igen.

På järnvägsstationen i Luleå har tågen stått stilla idag eftersom det finns risk för att tåg kan bli stående någonstans i det kylslagna Norrbotten.

Enligt SJ:s riktlinjer ska inte tågen rulla om det är mer än 35 minusgrader. Beslutet togs efter att ett persontåg blev stående i 38 minusgrader för tre år sen.

– Det är en säkerhetsåtgärd för våra kunder. Vi ber våra kunder att ta kontakt med oss så får vi försöka hjälpa dom efter deras behov, säger Elina Yli-torvi som arbetar på SJ:s pressavdelning.

Även Norrtåg har ställt in avgångar idag. Och i Karesuando där det var 42,6 minusgrader under natten blev det varken postutdelning eller sophämtning idag.

– Orsaken är att vi värnar om våra anställda och fordonen. Det är mycket hydralik och vi vill inte ha några stillestånd, förklarar Christer Roos på Tekniska verken i Kiruna kommun.

Det svenska köldrekordet från vintern 1966 i Vuoggatjålme på 52,6 minusgrader kommer nog att stå sig. Den stränga kylan väntas nämligen avta de kommande dagarna.

– Det ser ut som att kylan kommer att dämpas successivt under veckan. Så det ligger allmänt mellan 20-25 minusgrader och lokalt ner mot 30 minusgrader, berättar meterolog Sofia Söderberg på SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista