Mycket tyder på att aktieägarna i de stora svenska bolagen kommer att få höga utdelningar. Foto: Fredrik Persson/TT.

Oro för höga utdelningar

1:21 min

Prognoserna pekar på att det kan bli rekordhöga aktieutdelningar för bolagen på Stockholmsbörsen för 2013. Banken SEB bedömer att aktieägarna i de svenska storbolagen kan få dela på nästan 190 miljarder kronor i utdelning.

Åsa Wesshagen, ansvarig för bolagsfrågor på Aktiespararna, varnar för att höga utdelningar kan ha en negativ baksida.

– Vi träder in nu i ett skede då man ska vara väldigt vaksam på om det är en rätt utdelning. Man ska komma ihåg att utdelningsfest kan gå hand i hand med bonusfest, säger Wesshagen.

Nästa vecka drar rapportfloden igång på allvar och mycket tyder på att aktieägarna i de stora svenska bolagen kommer att få höga utdelningar trots att vinsterna under 2013 tros bli lägre än för 2012.

Enligt SEB väntas Astra Zeneca dela ut mest pengar följt av Hennes & Mauritz och Nordea.

Åsa Wesshagen på Aktiespararna varnar för att höga utdelningar ibland kan vara ett sätt för företagen att hålla uppe värdet på bolagets aktier trots att resultatet blev sämre än väntat.

Wesshagen tror att flera företag kommer att dela ut mer pengar till aktieägarna än de egentligen borde göra.

– Med facit i hand tror jag att det kommer att vara uppenbart några år framåt i tiden att några överutdelade i år. Det är svårt att upptäcka det nu men jag är helt övertygad om att några kommer att tvingas ta in nya pengar från marknaden framöver för att de varit för generösa med utdelningarna i år, säger Wesshagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista