För att ge de nya sedlarna längre livslängd kommer de att vara utblandade med lite plast. Foto: Björn Lindau/Sveriges Radio.

Sverige väljer bort plastsedlar

Används i ett tjugotal länder
2:04 min

Pengar som tillverkas av plast istället för papper sprids över världen. I dag har ett 20-tal länder bytt ut sina papperssedlar mot plastsedlarna. Även i Sverige smyger sig plasten in i våra pengar.

– Redan i dag i 20-lappen finns det lite plast för att göra den mer hållbar. Så kommer det att vara i de nya sedlarna. Det kommer finnas lite plast inblandat i pappret för att de ska bli lite hållbarare, säger Christina Wejshammar, chef för enheten för kontantförsörjning på Riksbanken.

Den svenska Riksbanken ska under de kommande åren byta ut alla svenska sedlar. För att ge de nya sedlarna längre livslängd kommer de att vara utblandade med lite plast. Våra nya sedlar kommer ändå till största del att vara gjorda av papper, precis så som det har varit under de senaste 300 åren.

Men det sveper däremot en ny trend över världen. Allt fler länder avskaffar sina klassiska papperssedlar och ersätter dem istället med sedlar gjorda av plast.

I dag har ett 20-tal länder gått över till pengar som är tillverkade i plast, bland annat Israel, Mexiko, Rumänien och 2016 inför även Storbritannien sin första plastsedel, en ny 5-pundssedel.

Kanada är ett av länderna som sedan förra året har alla sina valörer av dollarsedlar gjorda av plast.

– Den känns inte exakt som den gamla papperssedeln, men den känns ändå mindre plastig än vad man skulle kunna tro, säger Kenneth Macartney, Kanadas ambassadör i Sverige, när han känner på en kanadensisk 20-dollarssedel.

Det avgörande argumentet för Kanada när man valde att avskaffa pappersedlar var säkerhetsaspekten med plastpengar.

– Kanada valde plastsedlar för att ligga steget före sedelförfalskare säger Kenneth Macartney, och förklarar att det är mycket svårt att förfalska plastsedlarna.

Den svenska Riksbanken testade plastsedlarna noga innan man valde att fortsätta med papperspengar. Avgörande argumentet var tekniken som missfärgar pengar om en väska eller förpackning öppnas felaktigt under värdetransporter.

– Den tekniken fungerar inte med plastsedlar. Vi testade en mängd olika sedelmaterial och kom då fram till att papper var klart bäst, säger Christina Wejshammar på Riksbanken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".