De 85 rikaste äger lika mycket som den fattigaste halvan av världens befolkning, enligt Oxfam. Foto: Bela Szandelszky/TT.

Oxfam: De rika blir rikare

1:33 min

På onsdag inleds årets Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz där det bland annat ska handla om de ökande inkomstskillnaderna i världen. De 85 rikaste personerna äger tillsammans ungefär lika mycket som den fattigaste halvan av världens befolkning, enligt Oxfam.

Det är biståndsorganisationen Oxfam, med säte i Storbritannien, som tagit fram rapporten inför mötet med världens mäktigaste politiker, ekonomer och företagsledare i Davos.

Oxfam konstaterar, att de personer som tillsammans äger lika mycket som den fattiga halvan av jordens befolkning lätt skulle rymmas i en brittisk dubbeldäckarbuss. De är 85 stycken.

Rapporten ger en illustration till det som Världsekonomiskt forum har pekat ut som den största riskfaktorn i världen just nu: de ökande klyftorna mellan fattiga och rika och de spänningar som därmed byggs upp i världen.

Världsekonomiskt forum har i årets riskrapport som exempel pekat på att arbetslösheten bland unga nu är 60 procent i både Grekland och Spanien. Dessutom är chansen liten att arbetslösheten kan sjunka väsentligt under de närmaste åren eftersom risken är stor att världen står inför en längre period med mycket svag tillväxt. Ökade klyftor i samhället, där människor inte ser någon utväg till ett bättre liv, bygger upp farliga stämningar i samhället, konstaterar rapportförfattarna.

Enligt Oxfam, blir en liten ekonomisk elit allt rikare, med hjälp av allt starkare politiskt inflytande. Det beror både på allt större inkomster och på samtidigt sjunkande skatter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista